logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bill Cosby egyik áldozata elégtételt vett

| Szerző: hirado.hu
A komikust az esküdtszék bűnösnek találta szexuális visszaélés vádjában a Judy Huth-perben.

A Santa Monica-i esküdtszék június 21-én, háromnapos tanácskozás után hozta nyilvánosságra döntését Judy Huth jogi csatájában a 84 éves komikus ellen. A 12 fős testület 500 ezer dollár kártérítést ítélt meg a nőnek. Bill Cosby nem volt jelen az ítélet felolvasásakor, és nem tett tanúvallomást sem a perben. Az ügyben nem kellett börtönbüntetésre számítania.

A polgári per, amelyet Judy Huth indított, egy, az 1970-es években történt esetről szólt, amikor az ismert komikus leitatta az akkor tizenhat éves sértettet és a Playboy-villába vitte, ahol szexuális erőszakot követett el a lány ellen.

A nő az ítélet kapcsán elmondta, hogy nagyon örül, hiszen sikerrel zárult az ügy, ami megannyi évet és számtalan átsírt éjszakát vett el az életéből. Ezzel szemben Cosby csapata abszolút nem tekinti veszteségnek a döntést, ugyanis az esküdtszék csak kártérítést rendelt el. Egy bennfentes szerint Cosby csapara ennek ellenére fellebbezni tervez.

Bill Cosby. (Fotó: MTI/EPA/JEFF KOWALSKY)

Mint ismert, a 80-as évek Amerikájának legnagyobb színész-komikus sztárjaként ismert Bill Cosby ellen hozott ítélet volt az első, ami a #meetoo mozgalom nyomán született meg 2018-ban. A 83 éves Cosbyt még 2015-ben tartóztatták le azzal a váddal, hogy 11 évvel korábban a Philadelphia külvárosában lévő otthonában elkábított és szexuálisan bántalmazott egy nőt.

Cosby, a The Cosby Show című tévésorozat egykori főszereplője 2017-ben állt bíróság elé, de az ügy az esküdtszék döntése nélkül zárult. Ezt követően újratárgyalták, majd 2018 szeptember végén elítélték és börtönbe zárták.

A színész-komikust háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélték, ebből több, mint két évet töltött a rácsok mögött háromrendbeli súlyos testi sértés miatt, amelyben Andrea Constandot is érintették.

Constand mellett öt másik nő is azt vallotta a tárgyaláson, hogy Cosby őket is elkábította és szexuálisan zaklatta, és az évek során még több, összesen hatvan vádló lépett elő, akik a szexuális visszaélésektől kezdve a nemi erőszakig sok mindennel megvádolták őt.

Cosby vallomásában elismerte egy polgári perben, amelyet Constand évekkel korábban indított ellene, hogy szerette elkábítani a nőket, mielőtt lefeküdt velük. Azonban több ügy az évek alatt elévült.

A színész-komikust 2021 júliusában a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság döntése értelmében szabadlábra bocsátották, mivel Cosbyt nem lehetett volna elítélni eljárási hiba miatt, az ügyésszel ugyanis korábban egyezséget kötött.

A Bill Cosby ellen felhozott több tucat vád túl régen történt ahhoz, hogy büntetőpert lehessen indítani, de polgári perben még lehet esélye a komikus áldozatainak egy nemrég elfogadott törvény alapján, ami lehetővé teszi, hogy a több évtizeddel ezelőtt elkövetett szexuális bűncselekmény elszenvedői kártérítést követeljenek.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánljuk még