×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Varázslatos látványt nyújt a közmédia megújult időjárás-jelentése

 

A természet varázslatos világába repíti nézőit a közmédia, ugyanis március 15-től megújult díszletben, eddig nem látott technikával jelentkezik az M1 időjárás-jelentése a már ismert meteorológusokkal: Molnár Csillával, Tóth Tamással, Fejős Ádámmal, Szilágyi Eszterrel és Förhécz Adriennel. Az új tapasztalatokról és kihívásokról Molnár Csilla mesélt.


Milyen újdonságokkal szolgál az M1 csatorna időjárás-jelentése?

Gyakorlatilag az öt meteorológuson kívül semmi nem maradt a régiben. Óráról-órára frissülnek az adataink, a jelenlegi források ugyanis lehetővé teszik a legprecízebb előrejelzést. A látvány is egyedülálló, mindent meg tudunk mutatni akár három dimenzióban is, élethűen ábrázolhatjuk a legapróbb piktogramot, de a legbonyolultabb időjárási képződményt is. A világmeteorológia is újdonság, ami fontos, hiszen minden mindenre hatással van, de így több érdekességet is tudunk közölni a nézőkkel. Meg tudjuk mutatni az aktuális holdállást is, amire szintén van igény. Mondhatni végtelenek a lehetőségeink.

Mitől olyan különleges és egyedülálló a műsor?

Az előbb felsorolt újdonságok is már egyedivé teszik. Az új stúdiónk egy nagy játszótér, abba az egy térbe bele tudjuk varázsolni az egész világot: bebarangolhatjuk New Yorkot, megmutathatjuk London sokszor szomorkás, esős arcát, de egy kattintással a kínai nagyfalnál teremhetünk – nem lesznek határok. Felépíthetünk egy egész várost, és azt is tudjuk illusztrálni, milyen pusztítást képes végezni egy természeti katasztrófa. Bármilyen időjárási helyzetet el tudunk magyarázni, vizuálisan szemléltetve a folyamatot.

Mennyire valósághű a látvány?

Száz százalékosan. Szerencsére nagyon nagy terünk van, sok minden “elfér” a stúdióban, a mai modern technika pedig csodákra képes. Ez a csoda pedig most számunkra is elérhetővé vált. Azt hiszem, mindannyiunknak kell egy kis idő a teljes kibontakozáshoz, meg kell szoknunk, hogy mostantól csak a kreativitásunkon múlik minden.

 

Mi a célja az újításnak?

Mindenképpen a modernizálás, az, hogy a lehető legvalósághűbb legyen a műsor és ki tudjunk teljesedni a szakmánkban. Nem mellékes persze az sem, hogy ezáltal a nézőkkel is jobban megértethetjük, hogy mi, hogyan működik a meteorológiában, hogy miért tud pontos, vagy épp pontatlanabb lenni egy-egy előrejelzés. Ennek köszönhetően jobban megismerhetik és remélhetőleg jobban meg is szerethetik a meteorológiát, mint tudományt.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznetek?

Újra kell tanulnunk szinte mindent: bejárni a teret, megszokni mi, hol van. Fontos, hogy nem csupán naprakészek, hanem percrekészek kell legyünk, hiszen tényleg a legfrissebb információkat próbáljuk a nézők elé tárni.

Hogyan érzed magad a megújult környezetben?

Nosztalgikus hangulatban vagyok, ez az újdonság hasonlóan hat rám, mint a hat évvel ezelőtti debütálásom, bár ott teljesen amatőr voltam még. Azóta már azért némi rutinra szert tettem, de az izgalom, a lelkesedés, a motiváltság pont olyan, mint az első alkalomkor.

Számodra mi az újítás legnagyobb előnye?

Érdekes, hogy nekem soha nem volt célom a médiában dolgozni meteorológusként, mindig a munkám szakmai oldalát, a fizikai részét tartottam fontosabbnak és olyan helyre vágytam, ahol nem kell előadnom, szem előtt lennem. Az élet iróniája, hogy mégis a televízióban kötöttem ki, de cseppet sem bánom. Időközben azonban változott a szemléletem: most már nézői fejjel próbálok gondolkodni és nem az hoz lázba, ami egy laikus számára szinte érthetetlen. Igyekszem egy érthető, nyomon követhető és figyelmes karakter lenni. Most viszont megadatik, hogy kicsit a kettőt ötvözzem, hogy a nézőket is közelebb hozhassam a szakmámhoz, ezáltal magamhoz – ennek kimondottan örülök.