Rendkívüli

Elhunyt Silvio Berlusconi

Mesehősök bélyegen: olyan népszerű volt a TV Maci, hogy még az űrben is járt

| Szerző: hirado.hu
A TV Maci csak megmosta a fogát, és kiürültek az utcák, minden gyerek és felnőtt rögtön a szívébe zárta a kedves figurát. Így sokan örülhetnek, hogy a Magyar Posta Mesehősök-témakörben ezúttal megjelenő sorszámozott alkalmi bélyegblokkján – Bálint Ágnes író és Foky Ottó bábtervező alkotásaként, az MTVA egykori stúdiójában készült Esti mese szignálfilm főszereplője, a TV Maci látható. Az újdonság 2023. június 8-án került forgalomba. Összeállításunkban érdekes részleteket tudhat meg a bélyegről, a népszerű mackó alkotóiról és az MTVA Archívum segítségével azt is láthatja, ahogy a TV Maci a világűrben segítette Farkas Bertalant.

A bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 50 000 példányban. Megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, a kijelölt postahelyeken és a www.posta.hu-n.

Az alkalmi bélyegblokk három címletén, a blokk keretén, valamint az alkalmi borítékon TV Maci és Paprika Jancsi figurája egy-egy jellegzetes életképpel szerepel. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) található bélyegző lenyomatának fő eleme a TV Maci stilizált portréja.

A TV Maci születésnapja

A TV Maci először 1963. április 15-én jelent meg az MTV-n az Esti mese szignálfilmjeként.

Hivatalos születésnapja október 23., ami megegyezik Bálint Ágnes születésnapjával, aki az Esti mese szignálfilm eredeti forgatókönyvének írója, illetve a TV Maci karakterének kitalálója. Bálint Ágnes úgy gondolta, hogy a játékmaci minden gyereknek, minden korosztálynak a játékot és a gyerekkort jelképezi. Az írónőnek is volt egy ütött-kopott, félszemű mackója.

„Biztattak, hogy legyen egy állandó figura. S ugye volt már cica, kutya, s még ki tudja, mi minden, de mackó még nem. Kiskoromban pedig volt egy sárga macim, ami elveszett, s amit nagyon sirattam. Máig sem tudom, hová tűnt” – mesélte egy interjúban, amikor arról kérdezték, hogy miért pont egy maci lett az Esti mese szignálfilm főszereplője.

Bródy Vera bábtervező, Havas Gertrúd bábművész, Koós Iván díszlettervező, Bálint Ágnes író és Kiss István bábművész a szombat esti Cicavízió műsorának alkotói és szereplői 1964-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Bálint Ágnes neve nemcsak a TV Macival forrt össze, hisz a József Attila-díjas író, szerkesztő, dramaturg, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója. A TV Maci mellett számos felejthetetlen alkotás, báb- és rajzfilmsorozat fűződött a nevéhez.

Az ő ötlete alapján született meg a Cicavízió monoszkópja is. 1962-ben indult útjára a Mi újság a Futrinka utcában? című bábsorozata, Böbe baba, Morzsi kutya és Cicamica kalandjai havonta egy-egy félórában kerültek adásba, majd ezt követte 1964-ben a Mazsola című sorozat, amelyben 1969-től Mazsola malac és Manócska mellett színre lépett Tádé is.

2008. október 24-én, egy nappal 86. születésnapja után hunyt el. 2010 óta hajdani vecsési otthonában működik a nevét viselő emlékház.

Ki van a bábuban?

A bábfigurát Szabó László iparművész készítette. Az 1960-as és 70-es évek TV Maciját Lengyel Zsolt terve alapján Köber Tibor alkotta meg. Sokan hitték azt, hogy valaki van a bábuban, pedig a filcborítású figura csupán 16 centiméteres és a belsejébe épített ólomdrótok segítségével volt mozgatható. A televízióban ekkor alkalmazták először a kockázott bábfilm módszerét.

1970-ben Bálint Ágnes Jó éjszakát, Maci! címmel írt róla könyvet.

1971-ben arról írtak az újságok, hogy a TV Maci elképesztő mennyiségű levelet kapott. A kis mackó nem egy egyszerű báb volt a rajongóknak, ugyanis szerették volna jobban megismerni, a levelek mellett csomagokat is küldtek a nézők. Ruhaanyagot, lakberendezési tárgyakat vagy épp fogkefét. Ha már fogkefe: annak idején a fogorvosok is megjegyezték, hogy bár nagyon örülnek a fogmosás tényének, de fontos lenne a tévénézők millióit megtanítani a helyes fogmosásra, így tanácsokkal is ellátták a készítőket.

A TV Maci és Paprika Jancsi Foky Ottó bábtervező és rendező kiállításán (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Egy maci az űrből

A maci nyugodt napjait aztán az űrutazás tette izgalmassá: A TV Maci akkora siker volt, hogy még a súlytalanságba is elkísérte Farkas Bertalant, és 1980-ban együtt mondtak mesét a világűrből.

„Itt van velünk a súlytalanságban” – mondta Farkas Bertalan, miközben a maci az űrhajósok körül lebegett. „Beöltözött szkafanderbe, megszokta a súlytalanságot, nagyon jól érzi magát. Ezt annak köszönheti, hogy megfogadta a tanácsokat, amit a Földön az orvos mondott neki” – nyugtatott meg minden kicsit az űrhajós.

1981-ben modernizálták a TV Macit és környezetét. Koch Aurél tervező és Tóth A. Pál rendező-animátor látott hozzá a megújításához.

A TV Maci játékát, Valérkát Csutkababára cserélték. A TV Maci új ruhatárat és bútorokat is kapott, de a kor divatjának megfelelően gitározni is megtanult. A lakást Kende Márta és munkatársai készítették. Bálint Ágnes a TV Maciról új könyvet is írt, Én vagyok a Tévé-Maci címmel.

Valérka és Csutkababa után Paprika Jancsi

A TV Maci következő megújítását 1982-ben kockázós bábfilmtechnikával, Foky Ottó készítette a Pannónia Filmstúdióban.

A TV Maci mellett immár Paprika Jancsi figurája tűnt fel, aki már nem csupán egy baba volt, hanem szerepet is kapott a történetekben.

Foky Ottó animációs filmrendező, bábtervező, reklámgrafikus, a TV Maci mellett többek közt a Mirr-Murr-sorozat, illetve a Misi Mókus figurájának megalkotója is egyben. Több száz esti mesét, gyerekfilmet, reklámfilmet rendezett és tervezett.

Tárgymozgatott filmjei közül több nemzetközi díjat kapott. 85 évesen hunyt el 2012-ben. Elmondása szerint megcsinálni egy figurát szép, de még szebb, hogy az ember saját maga kelti életre. Nincs annál jobb érzés, hogy megelevenedik a vásznon mozgatás után úgy, ahogy elképzelte.

Foky Ottó animációs filmrendező a Pannónia Filmstúdióban 1977-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

„Szőrből, bőrből, drótból, fémből, csirizből csinálok olyan figurát, amit ha néz valaki, érzi azt a csodát, hogy ebből a rongy, drót ragasztóhalmazból lesz egy figura és az elkezd mozogni, élni, érzéseket fejez ki, szeret, tanít” – nyilatkozta korábban a Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező. A TV Macira nagyon büszke volt, hogy évtizedekig megmaradt a gyerekek és a felnőttek kedvencének.
„A szépet veszem észre és az az érzésem, hogy azzal együtt a szépet is adom” – mondta egyszer.

1998-ban, amikor levették a műsorról a Foky Ottó-féle 1982-es TV Macit, a nézők részéről akkora volt a felháborodás, hogy fél év múlva visszakerült az M2-re.

2012. április 15-én újabb kísérletet tettek egy új változat bevezetésére. Ez a TV Maci már nem egyedül ült le esténként a képernyő elé, hanem testvérével, és a kor szelleméhez igazodva számítógépezett is. Ez az új változat azonban újfent nem aratott sikert, így négy hónap után levették a képernyőről, és Foky Ottó figurája újra elfoglalta korábbi helyét.

A TV Maci bájos karaktere néha nagyobb érdeklődést váltott ki, mint maguk a rajzfilmek, és bár eredetileg csak szignálnak készült, végül önálló életet élt, a nézők megszerették és független mesealakként kezelték.

A Magyar Posta Mesehősök elnevezésű bélyegsorozatának eddig megjelent bélyegblokkjai:

Ajánljuk még