Aktuális

Ma fél 10-től Kormányinfó!

Gulyás Gergely: A háborús felekkel történő közvetlen párbeszéd nélkül a béke nem érhető el

Európai és magyar szempontból is helyesnek nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn, hogy a magyar miniszterelnök az európai uniós elnökség kezdetén békemissziót indított. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, a háborús felekkel történő közvetlen párbeszéd nélkül a béke nem érhető el.

A miniszter kijelentette, Európában a nagy országokat háborús propaganda uralja,

„valakinek képviselnie kell a vesztesek, az áldozatok, a megcsonkított családok hangját is”.

A békéhez elsősorban a nagyhatalmak tudnak hozzájárulni, a magyar miniszterelnök a háborús felekkel történő tárgyalás után ezért utazott Kínába, hogy a kínai elnökkel tárgyaljon – ismertette.

Magyarország minden olyan országgal szeretne kapcsolatban lenni, amely hozzájárulhat a békéhez, szeretne minden olyan politikai vezetővel beszélni, aki tehet azért, hogy az öldöklés, a háború minél előbb megszűnjön és tűzszünet, béketárgyalás legyen – mondta.

Gulyás Gergely közölte, Magyarország tudja, hol a helye, az unió soros elnökeként is tisztában van azzal, hol a helye, nincs konkrét béketerve, mert azt csak a felekkel együtt lehet kidolgozni. Hozzátette, sokan kísérik gyanakvással a magyar békemissziót, Magyarország politikai, jogi és pénzügyi zsarolásnak van kitéve, hogy álljon be a háborút támogatók sorába.

Kiemelt kép: (Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2024. július 8-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még