Rendkívüli

Irán több tucat drónt indított Izrael ellen

Irán több tucat drónt indított Izrael ellen

Irán dróntámadást indított Izrael ellen – közölték az izraeli védelmi erők. A zsidó állam hadseregének szóvivője elmondta, a harci eszközök csak órákkal később fogják elérni Izraelt. Daniel Hagari hozzátette, figyelemmel kísérik a drónok haladását és felkészültek azok kiiktatására. Sajtóhírek szerint több tucat drón tart Izrael felé, az eszközök pontos száma és érkezési ideje azonban egyelőre nem ismert.

Kapcsolódó tartalom

Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka – jelentette az izraeli 12-es televízió. A hírt az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari is megerősítette televíziós sajtótájékoztatóján.

„Nemrég Irán drónokat indított területéről Izrael területére” – közölte a katonai szóvivő.

A pilóta nélküli légi eszközök több óra után érik el Izraelt.

„Fokozott készültségbe helyezték a légvédelmi rendszert, amely a légierő repülőgépeivel és a haditengerészet hajóival együtt védi az ország légterét. Az izraeli hadsereg (IDF) figyeli az összes célpontot” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Arra kérjük a lakosságot, hogy figyeljenek a polgári védelem utasításaira és az IDF szóvivőjénenek hivatalos közleményeire, tartsák be azokat ” – mondta.

Az izraeli közlekedési minisztérium bejelentette, hogy helyi idő szerint éjfél után fél órával lezárják Izrael légterét a belföldi és a nemzetközi járatok elől. A biztonságiak becslése szerint az első, Sahid-136 kamikaze drónok helyi idő szerint hajnali 2 körül érnek Izraelbe.

A 12-es kereskedelmi televízió értesülése szerint robotrepülőgépeket, valamint drónok második hullámát is elindítottak Izrael irányába.

Kapcsolódó tartalom

A védelmi szervek attól tartanak, hogy mintegy két óra utazási idejű robotrepülőgépeket és 12 perc alatt Izraelbe érő ballisztikus rakétákat is útnak indítanak olyan ütemezésben, hogy egyszerre érjék el Izrael légterét.

Közben az iráni állami média bejelentette, Irán megtorló csapást indított Izrael ellen. Joe Biden amerikai elnök a feszült helyzet miatt visszatért Washingtonba.

Kapcsolódó tartalom

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat éjszaka rövid nyilatkozatban bejelentette, hogy Izrael készen áll az iráni légitámadásra.

„Az elmúlt években, és főleg az elmúlt hetekben Izrael felkészült a közvetlen iráni támadás lehetőségére. Védelmi rendszereink kiépültek, minden forgatókönyvre felkészültünk védekezésben és támadásban egyaránt. Izrael állam erős, az izraeli hadsereg (IDF) erős, a lakosság erős” – mondta a kormányfő.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: M1

Ajánljuk még