Aktuális

Megvannak a hatos lottó nyerőszámai, ellenőrizze a szelvényét!

A globális egészségért küzd az idei Alvás Világnapja

| Szerző: hirado.hu
Március 15. Magyarországon egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk, sok hagyománnyal és érzelemmel. Az idei évben viszont erre a napra esik egy olyan különleges nap, amelyet 2008 óta jegyeznek, s amely alkalmából a világon többszáz szervezet hívja fel egyidőben a figyelmet. A World Sleep Day, azaz az alvás világnapjának célja az alvás fontosságának hangsúlyozása, az alvászavarok kezelési módjainak bemutatása, valamint a tudatos alvás és a hozzá kapcsolódó egészséges életmód, egészséges alvási szokások népszerűsítése. A World Sleep Society szervezésében elindult kezdeményezéshez évről évre nagyon sok alvásegészségügyi szakember csatlakozott, előadások, workshopok, edukációs programok, interjúk, konferenciák létrehozásával.

A 2024-es év témája: Alvásegyenlőség a globális egészségért.

Az alvás létfontosságú egy egészséges élethez, és mindenkinek joga van a megfelelő minőségű alváshoz, társadalmi és gazdasági helyzettől, földrajzi és környezeti feltételektől függetlenül. A különböző országok társadalmi struktúrái, a közösségi és interperszonális szokások, valamint sok esetben az egyéni hiedelmek és viselkedésmódok azonban mérhető különbségeket mutatnak az alvás egészségében a világon, ami további egészségügyi egyenlőtlenségekhez vezet.

„Az alvás világnapjának alapítói úgy vélik, hogy ez is egy olyan fontos ügy, amelyről alvás-egészségügyi szakemberek segítségével minél több civil embernek is érdemes tudnia” – hangsúlyozza Koczó Levente, a SomnoCenter Alvászavar Központ ügyvezetője. – „Ezért szeretnék, hogy világszerte minél több beszélgetés és figyelemfelhívás szülessen az alvással kapcsolatban, rámutatva arra, hogy a jó és egészséges alvás az általános egészségi állapotokhoz is jelentősen hozzájárul.”

A World Sleep Society a 2024-es Alvás Világnapját arra használja fel, hogy megünnepelje az egészséges alvást és annak átalakító erejét, amelyet az ember életére gyakorolhat.

„Az Alvás Világnapja tökéletes alkalom arra, hogy egyesítsük az alvástudatosság, az oktatás, a tájékoztatás és a közösségi szerepvállalás terén tett erőfeszítéseket, amelyek az alvási egyenlőtlenségek csökkentésén és az egészséges alváshoz való méltányos hozzáférés biztosítása érdekében dolgoznak mindenki számára” – hangsúlyozza Dr. Lourdes DelRosso, az Alvás Világnapjának társelnöke.

A 2024-es világnapnak 3 fontos kulcsüzenete van.

1.Az alvás elengedhetetlen az egészséghez.

  • Az alvás az egészség kritikus pillére, akárcsak a táplálkozás és a fizikai aktivitás, segít a régi sejtek újrahasznosításában, valamint testünk és energiaszintünk fenntartásában
  • Az alvás segíti a memóriát és a tanulást, támogatja az agy egészségét, az agy egészsége pedig az alvást
  • Az alvás segít az immunrendszernek a baktériumok és vírusok eltávolításában, támogatja az immunrendszer egészségét, az immunrendszer pedig az alvást

A rossz alvás viszont számos jelentős hatással lehet az emberi egészségre, összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, a koszorúér és a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel. Csökkentheti az immunválaszt, és nagyobb érzékenységet eredményezhet a fertőzésekre, amelyek tovább rontják az alvás minőségét. Bizonyos alvászavarok, mint például az obstruktív alvási apnoe és a gyors szemmozgásos alvási viselkedészavar kognitív károsodással, demenciával, a görcsrohamok kockázatával  és a stroke fokozott kockázatával társulnak. A rossz alvás csökkent reakcióidőt, ítélőképesség romlását és az alkoholmérgezéshez hasonló hatású kognitív károsodást eredményezhet.

2. Az alvás egészsége többdimenziós.

Az „egészséges alvás” többet jelent, mint egyszerűen „elég alvás”. Hat dimenzió befolyásolja az alvás egészségét, és ennek következtében az általános egészséget és jóllétet, ezeket a kérdéseket kell feltennünk magunknak.

Időtartam: mennyit aludtál 24 óra alatt?

Hatékonyság: mennyire alszol jól?

Időzítés: mikor alszol?

Rendszeresség: állandó alvási és ébrenléti időd van?

Éberség: jó a fókuszod és a figyelmed az ébrenléti órákban?

Minőség: elégedett vagy az alvásoddal?

3. Foglalkoznunk kell az alvás-egészségügyi különbségekkel, hogy javítsuk a lakosság egészségi állapotát szerte a világon.

Az „alvás-egészségügyi egyenlőtlenségeket” a fenti dimenziók közül egy vagy több esetében fennálló tartós különbségek határozzák meg, amelyek hátrányosan érintik a lakosságot. Az elmúlt években az ilyen különbségekre számos példát azonosítottak és mértek. Ezen eltérések okai lehetnek társadalmi, pl. pszichológiai stressz, pénzügyi feszültség, éhség, biztonság veszélye és környezeti, például fény, hőmérséklet, zaj, levegőminőség is. Az alvás-egészségügyi különbségek hatásai világossá válnak, ha figyelembe vesszük az alvás alapvető szerepét az emberi egészségben és jóllétben, nem kérdés, hogy minél több helyzetben lenne jó segíteni a jó alvás elősegítésével a lehetségesen kialakuló egészségügyi problémákon.

Ajánljuk még