Gyász

Elhunyt Wilson Fittipaldi Forma–1-es pilóta

Ingyenes egészségügyi szűréseket szervez a Katolikus Karitász az ukrajnai menekülteknek

A Katolikus Karitász orvosmissziója prevenciós egészségügyi szűréseket tart Budapesten, a Katolikus Karitász Integrációs Központjával kapcsolatban álló menekülteknek az orosz-ukrán háború kitörésének második évfordulóján – olvasható a szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében.

A katolikus segélyszervezet így fejezi ki szolidaritását a háború elől menekülni kényszerülő családokkal és rászoruló emberekkel – írták.

Kapcsolódó tartalom

A közlemény szerint az évforduló hétvégéjén 97 előzetesen regisztrált menekült gyermek és felnőtt vizsgálatát végzi el a segélyszervezet orvosmissziója a Karitász Integrációs Központjában. A gyerekeknek szemészeti, fogászati és ortopédiai ellenőrzést biztosítanak, a felnőttek pedig EKG-, vércukor- és vérnyomásvizsgálaton, nőgyógyászati rákszűrésen, valamint szemészeti vizsgálaton vehetnek részt.

Kapcsolódó tartalom

A Katolikus Karitász nyolcvan tagú orvosmissziója orvosokból, medikusokból és ápolókból áll, a csapat tagjai

önkéntesen, szabadidejüket feláldozva, ingyenesen szerveznek prevenciós szűréseket a háború sújtotta Ukrajnában élőknek és a Magyarországon tartózkodó menekülteknek.

Megjegyezték, a hatéves orvosmisszió munkája azért is hiánypótló, mert az egészségügyi rendszer ismerete és megfelelő nyelvtudás hiányában a menekülteknek kihívás a legalapvetőbb vizsgálat igénybevétele is Magyarországon.

Kapcsolódó tartalom

A Katolikus Karitász 2022 nyara óta működő integrációs központja eddig 3254 családdal, összesen 9842 emberrel került kapcsolatba – írták a közleményben.

Kiemelt kép: A Katolikus Karitász Facebook-oldala

Ajánljuk még