Aktuális

Harminchatan lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Putyin terve szerint fog folytatódni a háború Zelenszkij tanácsadója szerint

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Bild című német lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy a harcok jelenlegi állása miatt Ukrajnának több fegyverre van szüksége a szövetségesektől.

„A háború jelenlegi szakaszában az a probléma, hogy a fegyverek, drónok, gránátok vagy tüzérségi erő nem egyenletesen oszlik el. Ezt ki kell egyenlíteni” – magyarázta a szombaton megjelent interjúban. Azt hangsúlyozta: csak egyetlen forgatókönyv létezik, amely szerint

Ukrajnát a legjobb fegyverekkel kell ellátni, hogy a lehető legjobban megerősődjön.

Podoljak rámutatott, hogy Ukrajnát az orosz erők hosszú frontvonalon, több irányból támadják, és országa ezeket a támadásokat igyekszik kivédeni.

„A teljes frontvonal 1300 kilométer hosszú, és a harcok 600-800 kilométeren folynak” – részletezte Podoljak, hozzátéve, hogy jelenleg sem csökken a harcok intenzitása, a zord időjárás ellenére sem.

Kapcsolódó tartalom

Az elnöki tanácsadó ugyanakkor kiemelte, hogy

Oroszország az elmúlt egy évben nem ért el jelentős eredményeket a fronton,

holott rengeteg katonát küldtek, rejtett mozgósítást hajtottak végre, nagy katonai erőket vetettek be, és rengeteg felszerelést összpontosítottak, „amit mind el kell pusztítani”.

Podoljak arról is beszélt: nézete szerint

a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök terve szerint fog folytatódni,

vagyis addig, „amíg el nem foglalja Ukrajna teljes területét, amíg dominánssá nem válik Európában, amíg meg nem hódít más posztszovjet területeket is”.

Kapcsolódó tartalom

Az interjúban ezt a meggyőződését azzal támasztotta alá, hogy szerinte „senki nem kezd nagyobb háborút, miután már tönkretette a hírnevét és a kapcsolatait, ha kevés nyereséggel is beéri. Ez nonszensz” – szögezte le.

Kiemelt kép forrása: Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyút készítenek fel tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én. Fotó: MTI/EPA/Katerina Klocsko

Ajánljuk még