Megrázó

Robbanás is történt a prágai egyetemen: 15 halott, 24 sebesült, köztük 9 súlyos

Szabotázzsal vádolta Fico a szlovák ellenzéki képviselőket

Jóváhagyta a pozsonyi parlament Szlovákia 2024-es évi költségvetését csütörtökön. A jövő évi büdzsé az idénre tervezettnél alacsonyabb, 5,97 százalékos GDP arányos hiánycélt vetít előre.

A 2024-es szlovák költségvetésről szóló voksoláson csak a hármas kormánykoalíció képviselői vettek részt, ők mind a 79-en igennel szavaztak. A pozsonyi parlamentnek 150 képviselője van.

Kapcsolódó tartalom

A jövő évi büdzséről tartott voksolást, a négy napig tartó parlamenti vita során az ellenzéki pártok képviselőinek sorozatos obstrukciói előzték meg, közülük néhányan órák hosszat olvasták módosító javaslataikat a plénum előtt.

A helyzet csütörtökön odáig fajult, hogy

Robert Fico, szlovák kormányfő egy rendkívüli sajtóbejelentésében szabotázzsal vádolta meg az ellenzéki képviselőket,

rámutatva: amennyiben az ország költségvetési provizóriumban kellene, hogy megkezdje a jövő évet, akkor nem lenne lehetséges a kormány által bejelentett energiaár-kompenzációs intézkedések megvalósítása.

Kapcsolódó tartalom

A helyzetet végül Peter Pellegrini, a parlament elnöke oldotta meg némileg szokatlan módon, úgy, hogy a büdzsé vitáját lezártnak minősítette, még azelőtt, hogy az összes felszólalásra bejelentkezett képviselőre sor került volna.

Ezután került sor a voksolásra, amelyről

az ellenzéki pártok képviselői távol maradtak.

A csütörtökön elfogadott jövő évi szlovák költségvetés deficitcsökkentő, 5,97 százalékos hiánycélja mintegy fél százalékponttal alacsonyabb, mint az idei évre tervezett 6,44 százalékos GDP arányos hiánycél. Ez utóbbi a jelenlegi várakozások szerint némileg magasabb lesz az eredetileg tervezettnél, s előzetes adatok szerint 6,52 százalékon alakul majd az végére. Az ország deficitje a 2020-ban elért 9,68 százalékos rekordot követően nagyrészt csökkenő tendenciát mutatott, majd az idei évben ugrott meg ismét.

Kapcsolódó tartalom

A deficit 2021-ben közel 8 százalékos, 2022-ben pedig mintegy 5 százalékos volt. A büdzsé a közigazgatás teljes jövő évi bevételét 53,48 milliárd euróban, az összes kiadását pedig 61,32 milliárd euróban, hiányát 7,84 milliárd euróban állapítja meg. A dokumentum az állami költségvetésben 2024-ben 22,7 milliárd euró bevétellel és 30,2 milliárd euró kiadással számol, ennek alapján a költségvetési hiány 7,62 milliárd euró lesz.

Kiemelt kép forrása: Robert Fico szlovák miniszterelnök a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségén a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én. Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Ajánljuk még