Aktuális

Ikerbabakocsit tolt át a zebrán egy anyuka a XVIII. kerületben, amikor egy buszt előző autós elütötte

A központi porszívó ma már nem luxus

| Szerző: hirado.hu
Ha őszinték akarunk lenni, el kell ismernünk, hogy a takarítás nem tartozik a kedvenc tevékenységeink közé. Nem azért végezzük, mert kellemes időtöltést jelent számunkra, hanem azért, mert szeretjük, ha tiszta a környezetünk. Ma már szerencsére a takarítás szinte minden területére találhatunk olyan modern eszközt, ami a ráfordított időt lecsökkenti, a kényszerű feladatot kellemesebbé teszi. Porszívózás esetében ezt a célt szolgálja a központiporszívó-rendszer, amelynek használatával ráadásul egészségünkért is sokat tehetünk.

A központiporszívó-rendszer alkalmazása új fejezetet jelent a takarítás történetében. Ezzel a technológiával mindenütt olyan tisztaságot lehet varázsolni, amelyet eddig csak fáradságos munkával lehetett elérni.

„Finnországban és Portugáliában már nem adnak ki építési engedélyt – és lakhatási engedélyt sem –, ha nincs a házban központi porszívó. Ennek oka a környezetvédelmi és egészségügyi szempontokban keresendő. Három nagyon fontos tulajdonsága van ugyanis ezeknek a porszívó rendszereknek. Az egyik az, hogy csendes, hiszen a gép a garázsban, pincében, gépészeti helyiségben működik, így az általa keltett zaj nem észlelhető a lakótérben. Másik fontos tulajdonsága, hogy kényelmes, nem kell cipelni a porszívógépet, csak egy gégecsövet kell kézbe venni. Ez általában 9 méter hosszú, tehát egy csatlakozóról több helyiséget is ki lehet takarítani. A rendszer harmadik és egyben legfontosabb tulajdonsága a pormentes, egészséges környezet biztosítása”, hívta fel a figyelmet Tóth Csaba, központiporszívó-szakértő, a 26 éve központi porszívókkal foglalkozó T-Markt Kereskedőház Kft. ügyvezetője.

Nem csak új építkezésnél lehet beépíteni

Természetesen a központiporszívó-rendszer kiépítésének a legegyszerűbb módja, ha már a ház megépítésekor kialakításra kerül a számára szükséges hely és a csövezés, de az sem esik el ettől a lehetőségtől, aki erre korábban nem gondolt, illetve kész házba költözött be.

„Mindössze az 5 cm átmérőjű csövet kell elrejteni. Vannak erre bizonyos technológiák, amiket telepítési segédletünkben is bemutatunk. Magyarországon nagyon sok régi építésű családi házat alakítanak át manapság felújításkor, átalakításkor. Ezek még több kéménnyel rendelkeztek, de a fűtési rendszer korszerűsítése után kettő-három már használaton kívül van. A függőleges strang-megoldást egy többszintes háznál a pincétől a padlásig így lehet kiépíteni, de pl. egy mennyezetig érő beépített szekrényben is el lehet vinni a csővezetéket, kialakítani egy áttörést. Sőt beépített porszívó rendszer már nem csupán kertes házakban alkalmazható, de lakótelepi lakásokba is beépíthető”, avatott be a szakember.

Porszívó vagy porfújó?

Amerikában tanulmányokkal bizonyították*, hogy tökéletes és tiszta levegőt csak és kizárólag központiporszívó-rendszerrel lehet elérni. Amikor a hagyományos porszívóval takarítunk, az a levegőt a porral, szeméttel együtt beszívja, megszűri, de a legaprópp szemcsék a lakótérbe visszakerülnek, ami által a kiszűrhetetlen poratkák és pollenek egy része a lakótérben marad.

„A hagyományos porszívó emellett a leülepedett port is felkavarja porszívózás közben, hiszen a visszafújt megszűrt levegő folyamatosan kering a lakótérben, ezáltal egy állandó porkörforgás keletkezik. A beépített porszívó rendszer ezzel szemben eltávolítja a beszívott anyagot, és nem fúj vissza semmit, mert a portartály zárt és a szűrőn átjutó kisméretű szemcsék a kifújó vezetéken át az épületen kívülre távoznak”, részletezi a központiporszívó-szakértő.

A hatékonyság, a kényelem és az egészség szolgálatában

A központiporszívó-rendszerrel könnyebb és hatékonyabb a porszívózás. A rendszer állandóan telepített, és a falakon vagy padlón elhelyezett elszívó aljzatok segítségével könnyen hozzáférhető minden helyiségben. A csövek és az aljzatok általában az egész házra kiterjednek, így nincs szükség a hagyományos porszívóval való helyváltoztatásra és a konnektorok cseréjére. A központi egység távol helyezkedik el a tisztítandó helyiségektől, így a zajszintet minimalizálja. A porszívózás során csak az csövön és takarítófejen áramló levegő okoz zajt, ami kevésbé zavaró a házban tartózkodók számára.

„A központiporszívó-rendszer a szennyeződéseket egy kijelölt helyre, a központi portartályba a házon kívülre továbbítja, így a levegő tisztább marad a lakóterekben mint hagyományos porszívózaskor. Egy, a Kalifornia egyetem kutatói által készített felmérés szerint a központi porszívót használó lakásokban 64%-kal alacsonyabb az asztmatikus és allergiás panaszok volumene. A vizsgálat alapján kijelenthetjük, hogy a központi porszívó legfontosabb tulajdonsága, hogy tisztítja azt a levegőt, amit a lakásunkban tartózkodva lélegzünk be”, fejtette ki Tóth Csaba.

Tévhitek a központi porszívóval kapcsolatban

A témával kapcsolatban számos tévhit terjedt el. Az egyik leggyakoribb tévhit szerint a termék drága luxuscikk. Egy átlag 150 négyzetméteres, egyszintes családi házba beépített központiporszívó-rendszer bekerülési értéke minden tartozékkal, a takarítókészlettel együtt, beüzemelve bruttó 400 ezer forint környékén mozog, a konkrét összeg a kivitelezés fázisainál támasztott igényektől függ.

„Önmagában vizsgálva magasnak tűnhet az összeg, ha azonban hosszú távra tekintünk, máris más képet kapunk. Egy hagyományos porszívó élettartama, minőségtől függően 1-5 év, míg a központiporszívó-rendszereket 30 évre tervezik. Ritkán, de fellelhetők Magyarországon ennyi idős, külföldről behozott kuriózumok. Egy ilyen készülék szervizelésénél – amelyet mi végeztünk – csupán a szénkefe cseréjére volt szükség. Mivel a motoron kívül a gépben nincs tartós kopásnak kitett alkatrész, élettartama igen hosszú”, mutatott rá T-Markt Kereskedőház Kft. ügyvezetője.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a központiporszívó-rendszer kiépítése új komfortfokozatra emeli az ingatlan felszereltségét, ami akár milliókkal növelheti az értékét.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még