Rendőrgyilkosság

Tüzet nyitott a rendőrökre, lelőtt egy tisztet, de a többi rendőr elintézte

Elrendelte a „vörös kódot” a hőség miatt a Belügyminisztérium

A következő napokban várható hőség miatt szombat reggeltől szerda este 8 óráig életbe lépett a „vörös kód”, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az elmúlt rövid időszakban már kétszer kellett országosan elrendelni a „vörös kódot”, ami az elmúlt években nem fordult elő – hangsúlyozta Fülöp Attila.

A „vörös kód” egy speciális eljárásrend, amely szerint minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda

– magyarázta az államtitkár.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára nyilatkozik a sajtónak a minisztérium Báthory utcai épülete előtt 2023. július 10-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A „vörös kód” a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetés a társadalomnak is – mondta az államtitkár, kérve mindenkit, hogy vigyázzon magára, és emellett, ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor azt jelezze a regionális diszpécserszolgálatnak.

Kapcsolódó tartalom

Az államtitkár elmondta, hogy az előző héten kiadott „vörös kód” jelzés alatt a diszpécserszolgálatok összesen három tucat jelzést kaptak, ebből nyolc esetben volt szükség bajba jutott emberek elszállásolására.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: járókelők hűsítik magukat egy szökőkútnál a belvárosi Szabadság téren 2023. június 20-án. A Belügyminisztérium a rendkívüli hőség miatt 2023. július 15-én 0 órától július 19-én 8 óráig elrendelte a „vörös riasztást” az ország egész területére. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még