Aktuális

Novák Katalin: Jó volt magyarnak lenni a pápalátogatás idején – exkluzív interjú 19 órakor az M1-en

Giorgia Meloni a Líbia egy részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornokot fogadta Rómában

Az észak-afrikai országból erősödő migrációról, valamint a szudáni helyzetről is szó volt Giorgia Meloni olasz kormányfő és a Líbia keleti részeit ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok, a Líbiai Nemzeti Hadsereg vezetőjének találkozóján Rómában csütörtökön – közölte az olasz miniszterelnöki hivatal.

A római kormánypalotában tartott kétórás megbeszélésen „folytatódott a felek közötti párbeszéd” Líbia és az egész észak-afrikai térség stabilizációjáról. Giorgia Meloni megerősítette, hogy kormánya támogatja azt az ENSZ-tervezetet, amelynek célja, hogy 2023 vége előtt elnöki és parlamenti választásokat tudjanak rendezni Líbiában.

A témák között szerepelt a líbiai partokról induló migránsok számának növekedése, valamint Meloni és Haftar tábornok érintette a Szudánban zajló polgárháborút is.

Giorgia Meloni kül- és belügyminiszterével, Antonio Tajanival és Matteo Piantedosival, január 28-án ellátogatott Tripoliba,

ahol a líbiai nemzeti egységkormányt vezető Abdulhamid Mohammed Dbeibah ideiglenes miniszterelnökkel egyeztetett. Akkor nem került sor találkozóra Haftar tábornokkal, akinek főhadiszállása Bengázi városában van.

Kapcsolódó tartalom

Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftar tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában. A Líbiai Nemzeti Hadsereg hatáskörébe tartozik a tengerparti térség is, ahonnan az illegális migránsok hajói is elindulnak Olaszország felé.

Halifa Haftart római látogatása során Antonio Tajani is fogadta. Az olasz diplomácia vezetője márciusi kairói tárgyalásai során Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök közvetítését kérte a tábornok felé a líbiai belpolitikai rendezés érdekében.

Ajánljuk még