Rendkívüli

A görög kormányfő bejelentette, mi okozta a tragikus vonatbaleset

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Moldovai kormányfő: Moldova nem függ többé az orosz energiahordozóktól

Moldova nem függ többé az orosz energiahordozóktól – jelentette ki szerdán Dorin Recean kormányfő a TVR állami televízió műsorában.

„Képesek vagyunk túlélni, illetve nyugodtan tovább élni az Oroszországból érkező gáz és elektromosság nélkül. Ez persze jóval magasabb árakat jelent, s persze gondoskodni kell a társadalom sérülékeny rétegeiről és a vállalkozásokról, amelyeknek csorbult a versenyképessége. Meg kell találni a kompenzációs mechanizmusokat egy átmeneti időre, míg a gazdaság alkalmazkodni tud” – ismertette a miniszterelnök, egyben elismerte, hogy az árak növekedésével a gazdaság „energiasokkot élt át”.

Kapcsolódó tartalom

„Most már függetlenek vagyunk az orosz gáztól és áramtól, s beruházunk a gazdaságba a hosszútávú siker érdekében. Nagyratörő terveink vannak a zöld energiára való átállást illetően” – hangsúlyozta Recean.

Kapcsolódó tartalom

Moldovában energetikai válság lépett fel a tavaly elszabadult energiaárak miatt. Mindennek következtében tavaly év végére a 30 százalékot is meghaladta az infláció.

Moldova jelenleg ukrajnai tározókban télen felhalmozott orosz gázt használ, illetve uniós tagállamoktól vásárol energiaforrásokat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még