Videó

Így lőtték le az amerikaiak a kínai kémléggömböt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A budai vár még a versailles-i palotát is leelőzte – Íme, ezek Európa legnépszerűbb kastélyai

Több millió poszt elemzése után a The Thinking Traveller utazási iroda megállapította, hogy a budai vár az egyik legnépszerűbb európai kastély az Instagram felhasználóinak körében.

Előkelő helyen szerepel a toplistán a budai vár, amely a nyolcadik helyet szerezte meg, leelőzve ezzel többek között a versailles-i kastélyt és a olaszországi Tojásvárat is – szúrta ki a Növekedés.hu.

Íme, ezek Európa legnépszerűbb kastélyai

10. Castel dell’Ovo – Olaszország

A legenda szerint a római költő Vergilius egy tojást helyezett el a várban annak építése idején, és innen kapta a nevét – Castel dell’Ovo. Állítólag azt mondta, hogy ameddig az el nem törik, a vár urának baja nem lesz. A Tojásvár sokak kedvenc kastélya Olaszországban.

9. Versailles-i kastély – Franciaország

A leginkább az első világháború utáni béketárgyalások helyszíneként ismert versailles-i kastély 1682-től 1789-ig a francia királyok lakhelye volt. XIV. Lajos, a Napkirály rezidenciája, az európai kastélyépítészet csúcspontja, az abszolút hatalom szimbóluma. Ma az ország egyik leglátogatottabb helyszíne.

Kapcsolódó tartalom

8.  Budai vár 

A budai vár a Magyar Nemzeti Galériának és a Budapesti Történeti Múzeumnak is otthont ad. A 13. századtól magyar királyok palotájaként is szolgált. Középkori falak és néhány épület ugyan fennmaradt, de a 19. században átalakították Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei alapján.

Kapcsolódó tartalom

7. Neuschwanstein – Németország

A 19. századból származó Neuschwanstein-kastélyt II. Lajos bajor király építtette saját maga gyerekkori álmainak megvalósítására. A látogatók részt vehetnek egy 30 perces túrán a kastélyban, de sokan csak sétálgatnak a környéken és kívülről csodálják a kastélyt.

6. Angyalvár – Olaszország

Az Angyalvár Hadrianus császár síremléke Rómában. A Tevere jobb partján áll, a folyón átívelő Ponte Sant’Angelo köti össze a várossal. A történelem szerelmeseinek a legszebb látnivaló Rómában.

5. Windsori kastély – Anglia

A világ egyik legrégebbi és legnagyobb jelenleg is használt kastélya, a windsori kastély I. Vilmos angol király nevéhez fűződik. A kastély 2011-től 2022-ben bekövetkező haláláig II. Erzsébet királynő legfontosabb rezidenciája is volt.

4. Prágai vár – Csehország

A régi időkben innen kormányozták az országot a cseh királyok, ma pedig itt van a cseh köztársasági elnök irodája. Emellett a Guinness-rekordok Könyve szerint a világ legnagyobb ősi vára.

3. Mont Saint-Michel – Franciaország

Franciaország a divat mellett számos történelmi kincséről is híres, ezek egyike a Le Mont Saint-Michel – egy árapálysziget és szárazföldi település Normandiában, amelyet a történelem és az utazás szerelmeseinek egyaránt érdemes felkeresni.

2. Edinburgh-i vár – Skócia

Az ikonikus Castle Rock nevű kialudt vulkán tetejére épült, edinburgh-i vár Skócia egyik legnépszerűbb helyszíne. Egész héten nyitva áll a látogatók előtt vezetett túrákra és egyéb látogatásokra. Érdekesség, hogy a helyén már az időszámítás előtti 9. században is éltek emberek.

1. Londoni Tower – Anglia

Hódító Vilmos 1066-ban építtette a normann hatalom szimbólumaként. Régen főleg foglyok fogva tartására használták. Jelenleg népszerű turisztikai látványosság, és itt őrzik a brit koronaékszereket.

Kiemelt kép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hírek

Visszaállított középkor: a Budai Várpalota újjáépítése a háború után
A budai vár helyzete az utóbbi időkben ismét a közérdeklődés fókuszába került. A vár történetének kevésbé ismert és elismert fejezete a középkori állapot részbeni helyreállítása a második világháború után – írja Szende András tájépítész az <a href="https://architextura.hu/visszaallitott_kozepkor_a_budai_varpalota_ujjaepitese_a_haboru_utan.html">Architextúra blogon</a>.
Blog

Ajánljuk még