logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy húros hangszer, amely meghódította a világot

| Szerző: Lipták Sándor
A gitár annyira népszerű lett az egész világon, hogy Paganini még a hegedülésről is lemondott három évre miatta.

A gitár történetéből
A mai napig nem ismerjük biztosan a gitár eredetét, bár manapság a legismertebb hangszer a világon. Több elképzelés is napvilágot látott, ha magát a gitár szót vesszük alapul mi szerint az ókori kitharából származhatott. Más vélekedések szerint az egyiptomi kopt lant vagy a mezopotámiai lant lehetett az őse. A perzsák legrégebbi húros hangszere a szetar, Indiában a szitár a neve annak a húros hangszernek, ami a mai gitárhoz hasonlít.

A középkorban trubadúrok (költők, énekesek, igricek) előszeretettel használták ezt a hangszert a királyi udvarokban. A korabeli gitárok gazdagon díszítettek voltak. A hangszer teste festésekkel, faragásokkal, és intarziákkal valamint fémrátétekkel volt ellátva, a hanglyuk helyét rozettás faragások jelölték. A gitár szabványosítása a 16. századtól kezdődött, ami vonatkozott a hangszer méretére a hangolására és a húrozásra.

Eleinte többnyire gazdag házak hölgyei játszottak rajta
A kezdetekkor nemesi házaknál tehetősebb polgároknál volt fellelhető, ahol eleinte a hölgyek játszottak rajta. A katalánok előszeretettel használták és nem sokára igen magas szinten játszották ezen a népzenéjüket, amit a flamenco ősének tekinthetünk. A magával ragadó zene egyúttal a hangszert is népszerűsítette. Ezek a gitárok 3 dupla és 1 szimpla húrral voltak ellátva, amit négykórusosnak nevezünk.

A gitár külleme sokat változott az évszázadok során
Mivel főként nők használták a mérete is a női kezekhez alkalmazkodott, tehát kisméretű volt a hangszer. Hogy növeljék a hangerejét a méretét is megnagyobbították és duplán húrozták, ami a hangszínén is változtatott. Hamarosan elterjedt a világon a hangszer a 18. században, a spanyol és olasz zeneszerzők sokat tettek ezért a gitárra írott zenéikkel. A spanyolok érezték leginkább magukénak, így Spanyolország zenei jelképévé is vált a hangszer, amit spanyol gitár néven ismer a világ.

Ciprusból készült a flamenco gitár
Eközben a spanyol klasszikus gitár fejlődése két irányba indult el. Az egyik a koncert gitár, a másik a népi hangszer. A fő különbség a kettő között, hogy míg a koncert gitár teste brazil vagy indiai rózsafából készült, addig a népi hangszer teste ciprusból. Ennek egyszerű oka volt, mégpedig a fa olcsósága. A spanyol cigányok nem engedhették meg maguknak a drága rózsafát. A flamenco gitár így ciprusból készül, mi által a súlya fele akkora volt, mint a klasszikusnak, és a hangzása is teljesen más lett.

Halászok adták az ötletet nylon gitárhúrok gyártásához
A legenda szerint, Andres Segovia a tengerparton sétálva figyelte a halászokat, és feltűnt neki a háló anyaga. Kipróbálta mi lenne, ha ezt feszítené fel a gitárra. A gitár hangja tisztább erőteljesebb lett. A Du Pont cég meg is kezdte a nylon gitárhúrok gyártást, ami a hangszerkészítők figyelmét is felkeltette.

Déryné, Arany János, Berlioz, Paganini mindannyian szerettek gitározni
A gitár annyira népszerű lett az egész világon, hogy Paganini még a hegedülésről is lemondott három évre miatta. Berlioz utazásai során mindig magával vitte. Wesselényi Ferenc nádor még hangszerkészítőt is hozatott magához, hogy megépítse kedves hangszerét. Déryné Széppataki Róza gitárral kísérte magát előadásai során.

A legtöbb könnyűzenei együttes nélkülözhetetlen hangszere, az elektromos gitár

Orville Gibson volt az, aki egy hegedűkészítő műhelyben tanult és dolgozott, ahol a hegedűhöz hasonlóan a gitár fedelét és hátát is domborúra formálta. A hangszerei hamarosan hatalmas érdeklődést keltettek. 1936-tól az első elektromos üreges-testű gitárokat a Gibson cég készítette. A hangszedő elterjedésével sorra jelentek meg más cégek is a hasonló modellekkel. 1952 –ben Les Paul nemcsak a legnépszerűbb gitáros volt Amerikában, hanem a gitár- és elektronikai tervezés vezető újítója is. Az elektromos gitár elterjedése nagyban hozzájárult a rock kultúrához, és az egyik legnépszerűbb hangszer lett. A Les Paul Model 1952-es debütálása óta keveset változott. A mai Les Paul Standard még mindig ugyanaz a gitár. A Les Paul volt a mozgatórugója a populáris zene, számos változásának.

A fémhúros, ma akusztikus gitárnak nevezett hangszer a 19. század végétől kezdve, a domború tetejű gitár a 20. század elején, az elektromos gitár pedig az 1950-es években terjedt el. A kilencvenes években számtalan új válfaja jelent meg a rockzenének Magyarországon. Nem nagyon akad olyan elektromos gitáron játszó zenész, aki ne ismerné a Gibson gitárt, és főleg a legnépszerűbb Les Paul modelleket. Les Paul amerikai jazz gitáros, hangszerkészítő a Gibson Les Paul tervezője.
Egy korabeli zenekritikus az alábbiakat írta:
„Hallgassák meg ezt a gitárost! Hamarosan úgy felforgatja a zenei életet, mint egy tornádó. A neve: Jimi Hendrix”.

Mára az elektromos gitár ott van minden műfajban a rocktól, a jazzig szinte mindenhol. Nemzetközi hírű jazz gitárosaink: Kovács Andor gitárművész, zenetanár, zenekarvezető. Az 1940-60-as évek dzsesszzenéjének egyik meghatározó, virtuóz muzsikusa. Őt követte a többi gitárvirtuóz: Szabó Gábor, Zoller Attila, László Attila, Babos Gyula, Snétberger Ferenc.

A rock történetében az egyik legnépszerűbb gitár: a Fender Stratocaster

Leo Fender „Doc” Kaufmannal készítette el, az első tömör testű elektromos gitárjukat. Bár Fender gitározni sosem tanult meg, de mérnöki hozzáértéssel tervezte és szerelte a gitárjait. Az 50-es években megszületett a Solid Les Paul Guitar (SG). Les Paulnak viszont nem tetszett a gitár új formája, ezért 1962-ben levették Les Paul nevét, majd SG standardként árulták. A 60-as évek végén aztán az eredeti formával gyártották.

A Fender Electric Instrument Company 1946-os alapítása után, az 1950-es évek elejére elkészült, a népszerű Fender Telecaster. 1954-ben a rock történetében egyik legnépszerűbb gitárját dobta piacra a cég, a legendás Fender Stratocastert, ami a legnevesebb rock zenészeknek, mint Jimi Hendrix, David Gilmour, Eric Clapton, Van Halen legkedveltebb hangszere volt. A rock műfaj kiemelkedő magyar nagyjai: Tátrai Tibor, Orszáczky Miklós, Radics Béla, Bartha Tamás, Szörényi Levente, Závodi János és még nagyon sok kitűnő gitáros.
A rockzene elképzelhetetlen elektromos gitár nélkül, és a hangszer tömegmozgató ereje ma is megállíthatatlan.

Ajánljuk még