logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Stockholm: Svédország NATO-tagként sem engedne a területére nukleáris fegyvereket

NATO-tagként sem engedne területére atomfegyvereket Svédország – szögezte le pénteken a svéd külügyminiszter a helyi médiának nyilatkozva.

Tobias Billstrom azt mondta, „Svédország elutasítja annak a lehetőségét, hogy akár NATO-tagként is atomfegyvereket engedjen a területére”.

Svédország és Finnország az Ukrajna ellen indított orosz katonai támadás miatt májusban döntött úgy, hogy semleges státusát feladva felvételét kéri a NATO-ba. A NATO 30 tagállama közül eddig 28 ország ratifikálta a svéd és a finn tagfelvételt.

A svéd hadsereg főparancsnoka novemberben azt javasolta a kormánynak: a NATO-val folytatott tárgyalásainak végső fázisában hagyja nyitva annak lehetőségét, hogy az ország területére állandó katonai bázist, vagy nukleáris fegyvereket telepíthessen az észak-atlanti szövetség.

A külügyminiszter ennek ellenére azt közölte: „Svédország a korábbi dán és norvég példát követve kinyilvánítja, hogy nem enged a területére atomfegyvereket”. Az e tekintetben fennálló nemzeti egységre rámutatva hozzátette: „a (kormányzó) Mérsékelt Pártnak már régóta ez az álláspontja, és soha nem állt szándékunkban megváltoztatni az előző kormány által benyújtott tagfelvételi kérelem feltételeit”.

Svédországban a Mérsékelt Párt vezette koalíció győzött a szeptemberi parlamenti választáson, véget vetve a Szociáldemokraták nyolcéves kormányzásának.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még