logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Morawiecki megújítaná az együttműködést a V4-csoportban

Új, a nézetbeli eltéréseket is figyelembe vevő együttműködési módot lehetne kidolgozni a visegrádi csoportban (V4) és a lengyel–magyar kapcsolatokban ott, ahol az országainkat értékek és érdekek kötik össze jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy vasárnap megjelent interjúrészletben.

A Sieci lengyel konzervatív hetilapban hétfőn megjelenő interjúnak vasárnap a Wpolityce.pl hírportálon közzétett részletében Morawiecki beismerte: az ukrajnai háborúhoz való viszony valóban megosztó volt. Hozzátette: idővel „az összes többi ügy, amelyben szolidaritással, megértéssel és kölcsönös támogatással voltunk egymás iránt, újból erőteljesen össze fog kötni minket”.

„Mindnyájan tudjuk, hogy a V4-en belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat”

fogalmazott, hozzáfűzve: adott esetben „egy plusz egy, plusz egy, plusz egy összege nem négy, hanem hét vagy nyolc. A V4 ezért megmaradt akkor is, ha a tagországoknak különféle, egymástól néha nagyon eltérő kormányaik voltak” idézte fel.

Arra a kérdésre válaszolva, visszatérhetnek-e a visegrádi találkozók, Morawiecki bejelentette: olyan megoldás kidolgozására szeretne kísérletet tenni, amelynek keretében, „világosan megnevezve az eltéréseket, tiszteletben tartva az ukrán barátaink érzékenységét, visszatérhetnénk a V4-en belüli együttműködéshez, valamint a Magyarországgal közös cselekvéshez is azokon a területeken, amelyeken értékek és érdekek kötnek össze minket”.

A kormányfő bízott egy ilyen kölcsönös megértési platform kidolgozásában. Úgy látta: a lengyelek is ma jobban készek arra, mint amire márciusban vagy áprilisban voltak.

A V4 kormányfői utoljára az országcsoport magyar elnöksége idején, március 8-án találkoztak Londonban, az Egyesült Királysággal bővített formátumban. Hivatalosan meg nem erősített lengyelországi értesülések szerint a V4 soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia október végére tervezi a visegrádi miniszterelnökök csúcstalálkozóját.

Ajánljuk még