logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem ellenzi a cseh kormányfő, hogy vita nyíljon a „háborús adóról”

A cseh miniszterelnök nem ellenzi, hogy társadalmi vita induljon az egyes gazdasági ágazatokban keletkezett váratlan nyereségek megadóztatásáról Csehországban. Az úgynevezett „háborús adó” Petr Fiala szerint egyike lehetne a szolidaritás azon formáinak, amelyeket az általa irányított kabinet bevezetne.

Fiala erről azt követően beszélt újságírók előtt, hogy beszédet mondott a cseh nagykövetek egyhetes értekezletének megnyitóján a prágai külügyminisztériumban.

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter a múlt hét végén hozta nyilvánosságra, hogy a tárca három ágazatban mérlegeli a különadó bevezetését. Stanjura az energetikai cégeket és a bankszektort említette konkrétan, további ágazatot azonban nem.

Egy magát megnevezni nem kívánó gazdasági vezető úgy tájékoztatta a CTK hírügynökséget, hogy egy harmadik terület az üzemanyagokat forgalmazó és árusító cégek köre lehet.

A különadóról, amelyet a cseh sajtó „háborús adónak” nevezett el, Stanjura szerint szeptember 10-ig kell döntenie a kormánynak.

„Mindenképpen szükség van mindazok szolidaritására a magas energiaárakat fizető lakossággal szemben, akiknek váratlan nyereségük keletkezik az ukrajnai háborúból. Hogy ennek milyen formája lesz, arról vita folyik. A háborús adó egyike azoknak a formáknak, amelyeket bevezethetünk” – mondta a kormányfő újságíróknak.

„Nyitott vagyok az ilyen vitára” – húzta alá Petr Fiala. Újságírói kérdésre, hogy mely ágazatokat érinti majd ez a különadó, a kormányfő kitérő választ adott. A pénzügyminiszter szavait nem cáfolta, de nem is erősítette meg. Zbynek Stanjura szerint a bankok és az energetikai cégek bevételei az első fél évben rendkívüli módon megugrottak.

Kiemelt kép illusztráció: Petr Fiala (EPA/Martin Divisek)

Ajánljuk még