logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elemző: Brüsszel a helyreállítási alappal zsarol

| Szerző: hirado.hu
Ha érvényes és eredményes lesz a gyermekvédelmi törvény ügyében kiírt népszavazás, akkor az Brüsszel felé kellő jelzést ad arról, hogy mit akarnak a magyar emberek. Ráadásul a törvényt az országgyűlés három évig meg sem változtathatja – mondta Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

Burkoltan elismerte az Európai Unió gazdaságpolitikáért felelős biztosa, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt tartja vissza Brüsszel a Magyarországnak járó helyreállítási pénzeket. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselőjének kérdésére Paulo Gentiloni az oktatás problémáját, az igazságszolgáltatás helyzetét és a korrupciót emelte ki a források visszatartásának okaként. Konkrét jogi érvet viszont nem tudott mondani.

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: komoly ideológiai vita zajlik Magyarország és Brüsszel között. Az európai Unió fővárosában a baloldal már hosszú ideje egyértelműen az LMBTQ lobbi érdekeit képviseli. Azt tekinti követendőnek, 21. századinak és Európainak. Veszélyként tekint viszont a magyar kormány által képviselt álláspontra. Ebben a konkrét kérdésben ez azt jelenti, hogy a szülő elidegeníthetetlen joga a gyermeke nevelése.

Az elemző szerint hasonló konfliktusok már korábban is zajlottak Magyarország és Brüsszel között, de azok rendre megálltak az Európai Parlament szintjén. A jelenlegi helyzet azért érdekesebb, mert most az egyik küzdő fél a saját nézetét már a jog eszközével kívánja érvényesíteni.

Rotyis Bálint emlékeztetett arra, hogy Európát a koronavírussal komoly veszteség érte. A tagállamok ezért hozták létre a helyreállítási alapot. Ha azonban közösen kívántak a gazdasági károkkal szembenézni, akkor az esélyegyenlőség jegyében mindenkinek meg kell adni a neki járó pénzt. Rotyis Bálint arra is felhívta a figyelmet, hogy

a Brüsszel által emlegetett oktatási kérdés nem része a helyreállítási alapnak. Szerinte az Unió itt egy ideológiai vitába jogi eszközökkel és pénzbüntetés kicsikarásával avatkozik be.

Kijelentette: „Brüsszel sokkal jobban örülne a baloldal kormányra kerülésének, hiszen tudják, hogy ők szó nélkül végrehajtanának mindent. Ezzel szemben a jelenlegi kormánypártok a magyar érdekeket képviselik és ez számukra plusz-kockázat. Amíg le nem mennek a választások, a konfliktus nem csak az ideológiai, de jogi területen is megmarad”. Hozzátette:

a brüsszeli intézmények és politikusok jól láthatóan kiszolgálják a nemzetközi szervezetek, érdekcsoportok, civil, vagy civilnek tűnő szervezetek érdekeit. Akár úgy is, hogy visszatartják a helyreállítási alap pénzét.

Pedig ez nem könyöradomány, éppen úgy jár a magyar embereknek, mint bárki másnak. Mivel itt nem jogi, hanem ideológiai ellentétről beszélünk, ezért nagyon fontos, hogy mi lesz az eredménye a választásoknak és a gyermekvédelmi törvényről kiírt népszavazásnak.

Amennyiben a jelenlegi kormánypártok meg tudják tartani a többséget, akkor Orbán Viktor, mint kormányfő, továbbra is az Európa Tanácsban képviseli a magyar álláspontot. Ebben a helyzetben Brüsszelnek sem lesz érdeke, hogy fenntartsa a konfliktust, kénytelen lesz valamilyen kompromisszumot kötni.

Ha pedig érvényes és eredményes lesz a gyermekvédelmi törvény ügyében kiírt népszavazás, akkor a törvényt az országgyűlés három évig meg sem változtathatja – mondta Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

 

Ajánljuk még