logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újra a régi a budai vár ikonikus turulszobra

| Szerző: hirado.hu
A teljes körű restaurálás után ismét a Habsburg-kapu mellől tekint le Pest felé a budai vár ikonikus turulszobra. Donáth Gyula szobrászművész turulmadarat ábrázoló alkotását 1905-ben, a Budavári Palota századfordulós bővítésének végső szakaszában állították fel.

 

Donáth Gyula szobrászművész turulmadarat ábrázoló alkotását 1905-ben, a Budavári Palota századfordulós bővítésének végső szakaszában állították fel a Habsburg-kapuhoz tartozó kerítés sarkán. A műnek már a méretei is tiszteletet parancsolók: magassága öt, szélessége hét méter, a súlya pedig megközelíti a kilenc tonnát. A szobor, amelynek talapzatát a történelmi Magyarország címere díszíti, az elmúlt közel 120 évben a Budavári Palotanegyed egyik legnépszerűbb látványosságává vált – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program közösségi média felületén.

Az alkotás a második világháborúban több sérülést szenvedett el, állapota pedig a kisebb javítások ellenére azóta jelentősen leromlott. A művet mára teljeskörűen restauráltuk a Savoyai teraszon felállított szabadtéri restaurátor-műhelyben. A szakemberek patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtottak végre, a korábbi javításoktól eltérően ezúttal saját alkotóanyagával, bronzhegesztéssel javították ki a bronz felület sérüléseit. A szobor belső vázát megerősítették, immár rozsdamentes acélcsavarok tartják össze az alkotást.

A munka során az is kiderült, hogy a szobor önhordó héjas, így különleges módon a mű vázának fő funkciója nem az alkotás megtámasztása, hanem az, hogy biztosítsa a szárnyak ellenállását a viharos szélben. A restaurált szobrot egy 60 tonnás óriásdaru segítségével emelték vissza eredeti helyére.

Tájékoztattak arról is, hogy még idén végeznek a turulszobor mellett található Habsburg-kapu és a hozzá tartozó lépcső teljes felújításával is, amelyek szintén jelentős károkat szenvedtek a második világháborúban, állapotuk pedig jelentősen romlott az utóbbi évtizedekben.

Kapcsolódó tartalom

A következő hetekben a Halászó gyerekek kútjának és a hozzá tartozó terasznak is befejezik a megújítását – derül ki a bejegyzésből.

A díszkutat 1900-ban Senyei Károly alkotta meg, a szoborcsoport egy hatalmas harcsával küzdő két fiút, és egy őket szemlélő kislányt ábrázol. A háborúban megsérült mű több költözés után került vissza eredeti helyére. Rossz állapota miatt hosszú évek óta nem működött, év végéig azonban ez is megújul, és egy népszerű alkotást csodálhatnak meg ismét az érdeklődők az eredeti formájában felújított területen a Budavári Palotanegyedben.

Ajánljuk még