logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A liberális jogászok miatt fordulhatnak elő a wisconsini gázoláshoz hasonló esetek a szakértők szerint

| Szerző: hirado.hu
A büntető igazságszolgáltatás és a bűnüldözés szakértői szerint országszerte veszélyeztetik a közösségeket az Egyesült Államokban azok a büntetőjogi óvadék reformjára tett kísérletek, amelyek a waukeshai gyanúsítotthoz, Darrell Brookshoz hasonló erőszakos bűnözőket minimális óvadék ellenében engedik szabadlábon védekezni  – számolt be róla a Fox News.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy 39 éves férfi terepjárójával a Milwaukee elővárosai közé tartozó Waukesha szívében tartott karácsonyi menetbe hajtott a múlt hétvégén. A helyszínen öt ember életét vesztette, és később – a legfrissebb rendőrségi bejelentés szerint – elhunyt egy nyolcéves kisfiú is. A hat halálos áldozat mellett közel hetvenen sérültek meg, köztük tizennyolc gyerek.

A tömeges gázolással vádolt Darrell Brooksról később kiderült, hogy mindössze két nappal az esetet megelőzően került óvadék ellenében szabadlábra.

A nyomozó hatóságok szerint Brooks szándékosan hajtott keresztül a rendőrségi lezáráson, egyenesen a felvonulók közé. Daniel Thompson helyi rendőrfőnök közlése alapján a férfi nem sokkal korábban egy családi veszekedés részese volt, ez motiválhatta tettét.

Darrell Brooks (Fotó: MTI/EPA/Waukesha megyei seriffhivatal)

A büntetőfeljelentés szerint a tömeges gázolással gyanúsított Brooks arcán a letartóztatásakor semmilyen érzelem nem volt látható.

Betsy Brantner Smith nyugalmazott rendőrőrmester, a nemzeti rendőrszövetség szóvivője szerint a rendőrség az olyan városokban, mint Milwaukee, New York, Chicago és Los Angeles részben a liberális jogászok által folytatott politikák miatt küzd létszámhiánnyal és alacsony morállal.

Ezek a rendkívül liberális ügyészek helyreállító igazságszolgáltatásról akarnak beszélni. Ez azt jelenti, hogy veszélybe sodorjuk a közösséget azzal, hogy túl sok lehetőséget adnunk ezeknek az embereknek a bűnismétlésre” – mondta.

Ez hihetetlenül frusztráló a bűnüldöző szervek számára, és ez elképesztően veszélyes az emberekre nézve.

Rámutatott az ügyészek november elején hozott döntésére, miszerint mindössze ezerdolláros (330 ezer forintos) óvadékot kértek Darrell Brooks esetében, annak ellenére, hogy többszörösen büntetett előéletű, és a gázolás idején is folyamatban volt még ellene két eljárás, melyek közül az egyikben azzal vádolják, hogy autójával szándékosan elütött egy nőt, miután egy benzinkútnál összeszólalkoztak.

Brantner Smith elismerte, hogy a kisebb és nem erőszakos bűncselekmények esetében a magas óvadék nem igazságos, de Brooks története szerinte extrém:

többszörös lőfegyverrel és testi sértéssel kapcsolatos elítélések, fojtogatás, szexuális bűncselekmények és kábítószerrel kapcsolatos vádak szerepelnek az 50 oldalas, 1999-ig visszanyúló, három államra kiterjedő bűnlajstromában.

Amikor letartóztatunk valakit különösen erőszakos bűncselekmény miatt, és szinte azonnal szabadlábra kerül, majd újra elköveti a bűncselekményt, az teljesen megviseli a rendőröket” – mondta Brantner Smith.

John Chisholm baloldali milwaukee-i ügyész bejelentette, hogy hivatala belső vizsgálatot indít a Brooksra kiszabott óvadékkal kapcsolatban.

Az állam óvadékra vonatkozó ajánlása ebben az ügyben helytelenül alacsony volt, tekintettel a közelmúltbeli vádak jellegére és a Brooks ellen folyamatban lévő eljárásokra” – fogalmazott Chisholm.

Az óvadékra vonatkozó ajánlás ebben az ügyben nincs összhangban a Milwaukee megyei ügyészség erőszakos bűncselekményekkel kapcsolatos megközelítésével” – tette hozzá.

Darrell Brooksot, a Wisconsin állambeli Waukeshában elkövetett gázolás elkövetője rendőrök őrizetében 2021. november 23-án (Fotó: MTI/AP/Milwaukee Journal-Sentinel/Mark Hoffman)

Chisholm hivatala azt is közölte, hogy

az év elején egy másik bírónak mindössze ötszáz dollár (165 ezer forint) ellenében kellett szabadlábra helyeznie Brooksot a lassú bírósági ütemezés miatt, ami sértette volna a vádlott gyors eljáráshoz való alkotmányos jogát.

Az ügyész kollégája a közeli Waukeshában más megközelítést alkalmazott a Brooks ellen kedden benyújtott óvadékfelülvizsgálat kérelmében, és beváltotta ígéretét, hogy olyan magas összeget határoz meg, amelyet a férfinak esélye sem lesz kifizetni.

A bíróság végül ötmillió dollárban – átváltva több mint másfél milliárd forintban – határozta meg az óvadékot. Egyelőre ötrendbeli gyilkosság miatt emeltek vádat Brooks ellen.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még