logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rittenhouse-per: fajilag szegregált csoportokban dolgozhatják fel az egyetemisták a felmentő ítéletet

| Szerző: hirado.hu
Reagálva a Kyle Rittenhouse-perben hozott felmentő ítéletre, a Massachusetts-i Fitchburg Állami Egyetem sokszínűségi és befogadóközpontja fajilag elkülönített „virtuális és személyes tereket” hozott létre, ahol a hallgatók és az egyetem munkatársai lehetőséget kapnak az ítélet nyomán felmerült gondolataik és érzéseik megvitatására – írja a Fox News.

 

A hírportál beszámolója szerint

a négy „kibeszélő” csoportba külön várják az egyetem színes(bőrű) és fehér hallgatóit, az egyetemi karok színes(bőrű) oktatóit és munkatársait, valamint a karok fehér oktatóit és munkatársait.

A gyilkossággal vádolt Kyle Rittenhouse perének ítélethirdetésén a Wisconsin állambeli Kenosha bíróságán 2021. november 19-én. A bíróság Rittenhouse-t minden vádpont alól felmentette és nem találta bűnösnek (Fotó: MTI/AP/The Kenosha News/Sean Krajacic)

Ismeretes, a múlt héten minden vádpontban felmentette a bíróság Kyle Rittenhouse-t, azt a 18 éves tinédzsert, aki tavaly augusztusban, egy a Wisconsin állambeli Kenoshában rendezett Black Lives Matter tüntetésen két embert agyonlőtt, egyet pedig megsebesített. A kenoshai utcai zavargások még a George Floyd halálát követő puskaporos hangulatban robbantak ki 2020. augusztus 25-én, röviddel azután, hogy a vandalizmussal és gyilkosságokkal is terhes BLM-tüntetések megrázták az egész országot.

Az újabb utcai rendzavarások Wisconsinban azután törtek ki, hogy egy rendőr lelőtte Jacob Blake-et, egy 29 éves fekete férfit, majd felfegyverzett „hazafiak” online felhívást indítottak, hogy együtt menjenek a városba az emberélet és a magántulajdon védelme érdekében. Blake az akkori híresztelésekkel szemben nem halt bele a lövésekbe, de lebénult.

Az ápolónak tanuló, korábban tűzoltó tisztjelölt Rittenhouse a vallomásában azt állította, az esetet követő BLM-demonstrációra elsősorban azért ment ki, hogy elsősegélyt nyújtson a rászorulóknak a lövöldözés éjszakáján. A meghallgatott tanúk és szakértők vallomásai alapján jutott az esküdtszék arra a következtetésre, hogy a vádlott önvédelemből lőhette le a 36 éves Joseph Rosenbaumot és a 26 éves Anthony Hubert, a 27 éves Gaige Grosskreut pedig maga vallotta be, hogy lőfegyverrel támadt Rittenhouse-ra.

A Rittenhouse-per felmentő ítélete ellen tüntetők egy csoportja a wisconsini Kenoshában, november 21-én (Fotó: EPA/Tannen Maury)

A Fox beszámolója szerint a Fitchburg Állami Egyetem e-mailben küldte szét hallgatóinak, hogy teret biztosít az egyetemi közösség számára a felmentő ítélet „feldolgozására”, illetve kibeszélésére, ugyanakkor tévesen tájékoztattak a káosz gyújtópontját jelentő eseményről, azaz: nem felel meg a valóságnak, hogy Jacob Blake-et megölték. A Fitchburg Állami Egyetem szóvivője a Fox Newsnak ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy „néhány ténybeli hiba szerepelt az eredeti közleményben”.

A szegregált kibeszélőterekkel kapcsolatban azonban az intézmény megvédte az egyetemi „identitáscsoportok” felállítását mint bevált oktatási stratégiát, amelynek révén a közösség különböző tagjai eltérően dolgozhatják fel a kenoshaihoz hasonló traumatikus eseményeket, és kényelmesebben oszthatják meg érzéseiket a közösség hasonló hátterű és identitású tagjaival

– olvasható az egyetem közleményében.

Címlapkép: Kyle Rittenhouse a Wisconsin állambeli Kenosha bíróságán (Fotó: MTI/AP/Pool The Kenosha News/Sean Krajacic)

Ajánljuk még