×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Szülési szabadság jár a párizsi póniknak

 

A francia főváros tanácsa állatvédő szervezetek nyomására, melyek a pónilovagoltatás megszüntetése érdekében adtak be petíciót, úgy döntött: a kérésnek nem tesz ugyan eleget, de munkaszüneti napokat és szülési szabadságot vezet be az állatok számára. A párizsi tanács döntését úgy kommunikálta, hogy új „munkafeltételeket” szab a párizsi parkokban, gyermekek lovagoltatására használt pónilovaknak. Az állatvédők szerint a pónik „nem értenek egyet” a döntéssel.  

 

Miközben az utca embere számára mindennapi látványnak számítanak a párizsi parkokban pónikon lovagló kisgyermekek, ez kifejezetten irritál néhány állatvédő aktivistát, akik petíciót küldtek a polgármesteri hivatalnak – közli a Valeurs Actuelles.

Az állatvédő egyesületek aggodalmaira és „a társadalom állatokkal kapcsolatos nézeteire” reagálva Christophe Najdovski, a polgármester zöldterületekért, biológiai sokféleségért és az állatok állapotáért felelős helyettese

egy úgynevezett "lójóléti chartát” mutatott be vasárnap.

Ez a charta előírja, hogy a lovak gazdáinak háromnaponta pihenőnapot és kényelmes pihenőhelyeket kell biztosítani állataik számára. Hőhullám esetén nem szabad szállítani a lovakat és tilos a vemhes vagy szoptatós kancákat dolgoztatni.

Kislány pónin lovagol. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az intézkedés több vonásában hasonlít a munkavállalók pihenőnapjait szabályozó rendelkezésekre; nem véletlen, hogy a Valeurs Actuelles is „Az állatvédők nyomására RTT-t rendelt el Párizs a póniknak” címmel számolt be az intézkedésről. Az RTT a heti munkaidő teljesítését 35 órában előíró, 2002-es törvény, amely számos, a munkavállalók pihenését rögzítő kitételt tartalmaz.

Csalódottságát fejezte ki a PAZ nevű állatvédő egyesület.

Úgy vélik: „a pónik nem értenek egyet” azzal, hogy dolgozniuk kelljen.

Ugyanakkor reményüket fejezték ki, hogy a döntés jel lehet a pónik dolgoztatásának tilalmát illetően. Kétségeiknek is hangot adtak: szerintük a párizsi tanács nem rendelkezik kellő számú ügynökkel, akik ellenőriznék a lovak tartásának körülményeit.

Végső soron, mivel az állatvédők a pónilovaglás teljes eltörlését szeretnék elérni, mintegy 3000 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze céljuk elérése érdekében.

Lejáratják az ügyet a „bobók”

„Sajnálom, hogy azok, akik egy ilyen döntés mögé bújnak, lejáratják az ügyet, pedig ennél jogosabb felvetést nem is lehetne megfogalmazni” – véli a Valeurs Actuelles cikkéhez hozzászóló olvasók egyike, aki példákat hoz fel az állatokkal szembeni rossz bánásmódra. A lovagoltatásra használt pónik gazdája „nem hagyott pihenőidőt az állatoknak és órákig víz nélkül hajtotta őket, olyan hangerejű vásári zene mellett, ami az emberi fül számára is elviselhetetlen.”

„Bobo állatvédőkről” ír egy másik kommentelő. A bobo szó a burzsoá és a bohém szavakból áll össze. A kifejezés olyan tanult és jómódú, többnyire fiatal embert jelöl, aki öltözködésével és viselkedésével is kifejezi nonkonformizmusát. Ezek az állatvédők

nagy repülőgépen rohannak Kenyába, hogy ott gazellákat zabáló oroszlánokat láthassnak, vagy sétahajón filmeznek bálnákat a Jeges-tengeren. Nincs mit hozzátenni: ökológia és állatjólét...”

– idézi gúnyosan a hozzászóló a szerinte nyilván szemforgató módon, hiteltelenül képviselt s így kiüresedett jelszavakat.

(A címlapfotó illusztráció.)