×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

„Rúgd be, Öcsi!” – Gólszépségverseny Puskás Ferenc legszebb találataiból

 

Hihetetlen, de már tizenöt éve nincs köztünk a magyar futballtörténelem egyik legnagyobb alakja. Az Aranycsapat kapitányáról csak szuperlatívuszokban beszéltek, több gólját is a mai napig emlegetik, sőt még a jelenkor egyik legjobbját, Lionel Messit is többször hasonlították hozzá. Szubjektív összeállításunkban hat szépségdíjas találatával emlékezünk a legendás magyar labdarúgóra.

Tizenöt évvel ezelőtt, 79 éves korában, ezen a napon hunyt el Puskás Ferenc. Legendája azonban a felvételeknek és többek közt egy róla elnevezett nemzetközi elismerésnek köszönhetően örökké velünk marad.

Alábbi összeállításunkban megmutatjuk „Öcsi bácsi” hat csodálatos találatát, melyek után nem nehéz megérteni, hogy miért épp Puskás Ferenc-díjnak nevezte el 2009-ben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) az év legszebb góljáért járó trófeát.

A visszahúzós csodagól

Az évszázad gólja az évszázad mérkőzésén. Puskás Ferenc elképesztő visszahúzós találata a legendás, 1953-as Anglia felett aratott 6-3-as londoni győzelem alkalmával.

Megismételhetetlen szögletgól

Puskás a Real Madrid játékosaként 1960 februárjában, az Atlético Madrid ellen 3-2-re megnyert városi rangadón rúgta az alábbi csodálatos szögletgólt, melynek különlegessége, hogy a sarokrúgást rendhagyó módon, bal külsővel végezte el. A szépségdíjas találat a videón 1:24-től látható.

Hidegvérű tekerés az olaszok ellen

A magyar válogatott 1953. május 17-én Olaszország felett aratott 3-0-s sikerénél Puskás az utolsó találatnál igazán kitett magáért. Egy finom csel a védő mellett, majd egy tökéletes lövés a kapu jobb felső sarkába. A találat a videón 02:30-tól látható.

Harminc méteres bomba a BEK-döntőben

Az 1962-es BEK-döntőben nem Puskáson múlt, hogy a Real Madrid végül 5-3-as vereséget szenvedett. A magyar legenda jegyezte csapata mindhárom találatát, köztük egy távoli, körülbelül harminc méterről eleresztett bombát. A videón 00:29-től látható a bivalyerős löket.

A szabadrúgások királya

Puskás a pontrúgások nagymestereként vált híressé Spanyolországban, ahol később Lionel Messi rúgótechnikáját is hozzá hasonlították. Szabadrúgásai közül nehéz egyet kiemelni, így kettőt is mutatunk egy csapásra. A két precíz gól a videón 00:50-től és 01:08-tól látható.


Puskás Ferencre emlékezik a közmédia

A nemzet búcsúja címmel mutatja be az m4sport.hu november 17-én Puskás Ferenc halálának 15. évfordulóján a legendás labdarúgó ötórás búcsúztatóját. A ceremónia „közvetítése” 16 órakor kezdődik a közmédia sportoldalán. Ennek során a nézők olyan pillanatokat is láthatnak, amelyet eddig csak azok élhettek át, akik részt vettek a 15 évvel ezelőtti temetési szertartáson.

Az Aranycsapat kapitánya 2006. november 17-én hunyt el, a lélekemelő ceremóniát és búcsúztatót pedig 2006. december 9-én tartották: a Puskás Stadionban a labdarúgók, a sportvilág búcsúzott a névadó ravatalánál (eljöttek az egykori madridi csapattársak is), aztán az ágyútalpra helyezett koporsót a katonai tiszteletadás helyszínére, a Hősök terére, majd a világhírű magyar futballista végső nyughelyére, a Szent István Bazilikába kísérték a családtagok, pályatársak és a tisztelők, rajongók többezres tömege. A nemzet búcsúja teljes vetítéséhez mégis a halálozási évfordulót tartja megfelelőnek a közmédia és Szöllősi György, aki Puskás-nagykövetként, a Kegyeleti Bizottság és a család egykori szóvivőjeként támogatta a szertartás vetítését.

Puskás Ferenc életének és munkásságának társadalmi jelentőségére való tekintettel a közmédia kiemelt feladatának tekinti, hogy méltóképp emlékezzen meg a Nemzet Sportolójáról. Halálának 15. évfordulója alkalmából az m4sport.hu felületen valós időben, az eredeti közvetítéssel megegyező hosszúságban mutatjuk be a legendás magyar labdarúgó temetési szertartását, a nemzet búcsúja címmel” – fogalmazott Papp Dániel az MTVA vezérigazgatója.