logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre kevesebb holland ragaszkodik Mikulás kisegítőjéhez, Fekete Péter a célkeresztben

| Szerző: hirado.hu
Eltűnhet a karácsonyi ünnepkörből Mikulás segítője, Fekete Péter (hollandul Zwarte Piet). A feketére festett arcú krampusz amolyan kéményseprőszerűséggé válhat.

A hű kísérő bőrszínének eldöntésére bizottságokat állítottak fel, amelyek szorgosan üléseztek a koronavírus-járvány alatt is. Utóbbi miatt idén nem tartottak felvonulásokat, a holland Mikulás, a Sinterklaas érkezését a tévén keresztül követhették az érdeklődők.

2011-ben indult hadjárat a rasszista fekete szín ellen

Még 2013-ban történt, hogy Amszterdamban több tízezer szülő és gyerek várta, ünnepelte a fehér szakállú Mikulást, vagyis Sinterklaast, aki mintegy 500 feketére festett arcú segítője, krampuszok társaságában hajón érkezett meg a holland fővárosba. Ezzel a hagyományos bevonulással kezdődik meg a holland gyerekek számára a december 5-éig, az ajándékozásig tartó nagy várakozás. Az ünnepet többtucatnyi demonstráló zavarta meg, akik szerint a Mikulás feketére mázolt, Fekete Péternek hívott segítői a rasszizmust szimbolizálják. A témáról heves vita folyik az országban.

A tüntetések a fekete alak ellen azonban már 2011-ben megkezdődtek.

Tíz év se kellett, hogy Fekete Péterből egyfajta Kéményseprő Peti legyen

Fordulópont volt 2019, bár sok helyütt Fekete Péter még fekete volt, a szervezők túlnyomó többsége mára úgy döntött, hogy figurája maradhat, de nem lesz feltétlenül fekete. A jelenlegi divat szerint nem kenik be feketére az egész arcot, inkább csak foltokat kennek el, hasonlóan egy kéményseprőhöz.

2020-ban nem tartottak nyilvános ünnepségeket, de egy kutatás kimutatta azt, hogy egyre kevesebb holland ragaszkodik Mikulás kisegítőjéhez, krampuszához: ez az arány 71 százalékról 55 százalékra csökkent.

A Mikulás-bizottság részéről úgy fogalmaztak:

„mi leszünk az utolsók, akik változtatni fognak. De egy bizonyos ponton túl nem tehetünk mást. Mindezt azok az emberek okozták, akik valamikor hangosan kiabálni kezdtek (a hagyomány ellen)”.

Az idei Szent Miklós-ünnepség november 13-án, szombaton volt. Bredában tüntetők és ellentüntetők néztek farkasszemet, de a néhány tucat aktivista részvételével zajló eseményen atrocitás nem történt.

A címlapfotón: A csokimikulások már megérkeztek Utrechtbe, Zwarte Piet fekete is, meg nem is (Fotó: EPA/Sem van der Wal)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még