logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kincs a Duna mélyéből – Különleges története van a római katonai lófejpáncélnak

Egy értékes régészeti lelettel, egy magángyűjtőtől 2,65 millió forintért megvásárolt teljes és ép római katonai lófejpáncéllal gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának Római Gyűjteménye.
A kiállított díszpáncél a Római díszpáncél a Dunából című kamaratárlat sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzeti Múzeum Lapidáriumában 2021. november 10-én. Egy értékes régészeti lelettel, egy magángyűjtőtől 2,65 millió forintért megvásárolt teljes és ép római katonai lófejpáncéllal gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának Római Gyűjteménye. A Duna komáromi szakaszából fél évszázada kiemelt páncélnak mindhárom eleme megőrződött. 
MTI/Kovács Attila

Novemberben egy római kori, a Duna komáromi szakaszából kiemelt, a 2-3. században készült lófejpáncél a „Hónap kincse”. A Duna komáromi szakaszából fél évszázada kiemelt páncélnak mindhárom eleme megőrződött.

A Magyar Nemzeti Múzeum oldalán számos érdekességet lehet olvasni a nem mindennapi kincsről.

A tárgy tulajdonosa régiséggyűjtő édesapjától örökölte, aki fél évszázaddal ezelőtt egy kotróhajón dolgozó barátjától kapta ajándékba. A kotrómunkás nem tulajdonított nagy jelentőséget és értéket a tárgynak, mert azt gondolta róla, hogy valamilyen modern színházi kellék lehetett. A családi hagyomány szerint a páncéllemezeket Komárom közelében, a Duna medréből kotorták ki. Ezt alátámasztja egy apró kagylótöredék is, amely a tárgyat borító rézkorrózióba ágyazódott be.

Többféle magyarázat is van arra, hogy a római kori fegyverleletek annak idején hogyan kerülhettek a folyóba. Ezek a katonai rendeltetésű tárgyak lehettek például isteneknek szánt, folyóba dobott fogadalmi áldozati ajándékok, de elsüllyedt hadi vagy csapatszállító hajók roncsai is rejthették őket.

Fontos körülmény, hogy a páncéllelet lelőhelye a hagyomány szerint a Duna komáromi szakasza. Ezen a szakaszon fekszik ugyanis Felső-Pannonia tartomány egyik fő katonai támaszpontja, Brigetio, ahol az egyik légió, a legio I Adiutrix állomásozott.

A Dunából származó lófejpáncél több szempontból is jelentős leletnek számít. Egyrészt teljessége miatt, hiszen a páncélnak mindhárom eleme megőrződött, ami ritka jelenség. Ilyen ép állapotú, teljes garnitúrát már több mint hetven éve nem találtak a Római Birodalom területén. A pannoniai tartományokból ráadásul eddig mindössze egyetlen teljes lófejpáncél- garnitúrát ismertünk, a zágrábi Régészeti Múzeumban őrzött, 1914-ben Teutoburgiumban (Horvátországban, a mai Daljban) talált darabot. Ez azonban a Magyar Nemzeti Múzeum új lófejpáncéljánál jóval korábbi, az 1. századra keltezhető, attól eltérő típust képvisel, és nem látható rajta figurális díszítés.

A fejpáncélokat a római katonák hátaslovainak kantárszíjaihoz kötötték, úgy, hogy védjék az állat sérülékeny szemeit és homlokát.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még