logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Ne bántsd a magyart!” - íratta ágyúira a hazai nehézipar megteremtője

| Szerző: hirado.hu
1814. november 6-án született Ganz Ábrahám svájci vasöntőmester, a magyar nehézipar egyik megteremtője. Huszonöt év alatt az ismeretlenség homályából a világhírnévig jutott.

1831-ben a céhes ipar hagyományait követve vándorinasnak állt, előbb Zürichben, majd Franciaország és Itália több városában sajátította el a legfontosabb vasipari eljárásokat, megismerve a szakma korszerű technológiáit is. 1837-ben kelet felé vette az irányt, néhány évig Bécsben dolgozott, majd amikor 1841 augusztusában meghallotta a hírt, hogy szakmunkásokat keresnek jó feltételekkel a Széchenyi István kezdeményezésére megépült pesti Hengermalomba, elszegődött Pestre.

1843-ban egy öntés során súlyos balesetet szenvedett, majdnem megvakult, de a bal szeme megmaradt. „A fél szem oda, de az öntés sikerült.” – mondta.

1845 januárjában már saját öntödéjében dolgozott.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején a magyar függetlenségi törekvések mellett foglalt állást, a magyar honvédsereg számára ágyúgolyókat öntött és több ágyút is készített „Ne bántsd a magyart!” felirattal. Emiatt a szabadságharc leverése után az osztrák hadbíróság felelősségre vonta, de svájci állampolgárságának köszönhetően csak hatheti fogságra ítélték.

Ő volt az első Európában, aki a kéregöntési eljárást vasúti kerekek készítésénél is sikerrel alkalmazta. Ez az újfajta öntési technológia, a Ganz kerekek kiváló minősége és kedvező ára meghozta neki a sikert: 1853 és 1866 között szerte Európában 59 vasúttársaságnak 86 074 kéregöntésű kereket szállított. Találmányát az 1855-ös párizsi világkiállításon bronzéremmel jutalmazták.

A vasúttársaságoknak kétéves, ingyenes próbaidőt ajánlott fel, melynek letelte után kellett csak fizetniük a vásárolt alkatrészekért. A stratégia bevált, és az 1860-as évekre szinte a teljes európai vasúthálózat Ganz kerekeken futott.

Az eredeti öntödében 1964-ig folyt a termelés. Ganz Ábrahám egykori üzemében 1969-ben nyílt meg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum fiókintézménye, az Öntödei Múzeum Budapesten.

Ganz Ábrahám – fotó: Wikipedia

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még