logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint ezeréves maja műtárgyakat kapott vissza Mexikó és Guatemala

Krisztus előtt 250-850 között készült szobrok, tányérok és csészék kerültek elő egy százország-anhalti férfi pincéjéből. A műtárgyak egy részét még a férfi apja vásárolta egy lipcsei bolhapiacon. A maja műtárgyakat Németország pénteken visszaadta Mexikónak és Guatemalának.

A 13 tárgyat tavaly véletlenül fedezték fel. A németországi Szász-Anhalt tartománybeli Klötzében egy férfi értesítette a helyi rendőrséget, hogy nagyapjától származó, második világháborús fegyvereket akar átadni nekik. A két puskát egy dobozban ásták el 2007-ben.

A pincéből azonban tizenhárom régiség, Krisztus előtt 250-850 között készült szobrok, tányérok és csészék is előkerültek.

A férfi elmondása szerint 2003-ban szerezték be őket a lipcsei bolhapiacon kevesebb mint 100 euróért (35 800 forint), és azt állította, nem tudja, honnan valók.


Egy szakértő később megerősítette, hogy a tárgyak eredetiek, 11 a mai Guatemala területén, két másik a mai Mexikóvárostól mintegy 40 kilométerre lévő Teotihuacánban készült. Az ősi közép-amerikai maja város a Kolumbusz előtti Amerika legnagyobb települése volt.

A rendőrség gyanúja szerint a műtárgyakat sírfosztogatók hozták felszínre, majd a feketepiacon eladták őket. A szobrokat és edényeket Reiner Haseloff, Szász-Anhalt miniszterelnöke adta át Guatemala és Mexikó nagykövetének pénteken Berlinben, ünnepélyes keretek között.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még