logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új dokumentumfilm mutatja be a svédországi lövöldözések hátterét

| Szerző: hirado.hu
Az SVT Nyheter csatorna programigazgatója szerint a bűnözés és a fegyveres erőszak a jövő évi svédországi választás egyik fő témája lehet.

A fegyveres erőszak egyre nő Svédországban, a bűnözői környezetben élő fiatal férfiak erőszakossága pedig egészen megdöbbentő. Várhatóan a jövő évi választások egyik fő témája a bűnözés és a halálos lövöldözések lesznek, Svédországban sokan félelmet és tehetetlenséget éreznek – írja az SVT Nyheter.

Az SVT Nyheter ősszel több riportot is készített a fegyveres erőszakról, és amint arról a hirado.hu is beszámolt, kifejlesztettek egy interaktív szolgáltatást, amelyen követhető, hol történnek lövöldözések, a nap melyik szakában, és hogy az elmúlt években milyen tendenciát mutattak.

A csatorna készített a létező helyzetről egy dokumentumfilmet Gyermekeink meghalnak címmel, amelyet az SVT Play és az SVT1 csatornán mutattak be november 2-án.

Diamant Salihu riporter és Marco Nilson fotós Stockholmnak a statisztikákban leginkább kiugró területére fókuszáltak.

Svédországban 2018 óta legalább 170 halálos áldozattal járó lövöldözés történt, minden tizedik a Stockholm északnyugati részén fekvő Järvában.

Salihu és Nilson több héten át forgatott a környéken. A lakók elmesélték, hogy hogyan emészti fel mindennapi életüket a fokozódó erőszak, ráadásul sokan érintettek is a bandák által elkövetett bűnözésben, sokaknak kellett eltemetniük egy fiút vagy egy testvért.

Ahogyan az SVT Nyheter fogalmaz, a lelőtt fiatalemberek közül többek szülei svéd–szomáliai származásúak.

A háború sújtotta Szomáliából menekült rokonok úgy fogalmaznak, hogy egy új háborúba keveredtek, de immár nem Szomáliában, hanem Svédországban.

A dokumentumfilm felveti a szülői felelősség kérdését is, de rávilágít a bandakonfliktusokkal szembeni tehetetlenségre is. Bemutatnak csalódott rendőrtiszteket, akik szeretnék, ha hosszú távon visszaszorítanák a környékbeli bandákat.

Svédországban relatíve szigorú fegyvertartási szabályok vannak érvényben, de korábban oknyomozó riportjában épp Diamant Salihu világított rá arra, mennyire könnyű lőfegyverhez jutni Svédországban. 2010-ben Malmőben több fegyveres támadás történt, Salihu és az Expressen lap stábja utánajárt az illegális fegyvervásárlásnak. Bebizonyították, hogy ez lehetséges.

A riport kapcsán eljárás indult ellenük, majd a malmői fegyverkereskedelem ügyében indított vizsgálat eredményeként a kerületi bíróság elítélte az Expressen főszerkesztőjét, Thomas Mattssont, Diamant Salihu riportert és Andreas Johansson hírigazgatót fegyverrel elkövetett bűncselekmény miatt. A fellebbviteli bíróság 2013-ban helybenhagyta a kerületi bíróság ítéletét.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még