logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ismét tizenévest lőttek le Svédországban, most Linköpingben

| Szerző: hirado.hu
A fiút kórházba szállították a szerda esti linköpingi lövöldözés után, egy 20 év körüli férfit gyanúsítanak a gyilkossági kísérlettel.

Sem az áldozat, sem a gyanúsított nem ismeretlen a hatóságok előtt – mondta Eva Nemec Nordh főügyész a svéd állami televízióban. A rendőrség közlése szerint a lövöldözés zárt térben történt, és a fejbe lőtt fiú csütörtök reggel még életben volt.

A rendőröket szerdán, nem sokkal 18 óra után riasztották lövöldözés miatt a Linköping egyik városrészében található futballstadionhoz. Egy 15 és 18 év közötti fiút meglőttek és kórházba szállítottak.

Szinte minden hónapra jut egy lövöldözés

Linköpingben az idén ez már a tizedik lövöldözés volt az idén. Áprilisban egy ingatlannál nyitottak tüzet, akkor nem sérült meg senki. Májusban Linköping Berga városrészében lőttek agyon egy férfit, a rendőrség szóvivője akkor az SVT-nek azt mondta, „stratégiai rendőrségi okokból” nem nyilatkozhatnak az ügyről.

Júliusban a Linköping központjában lévő Storgatan utcában egy étteremben adott le egy személy lövést, a rendőrség az esetet gyilkossági kísérletnek minősítette, a csuklyát viselő, feketébe öltözött gyanúsított kerékpáron menekült el helyszínről.

Szeptemberben a linköpingi bíróságon egy 20 év körüli férfi előzetes letartóztatását kérték, akit fegyverrel elkövetett bűncselekményekkel és gyilkossági kísérlettel gyanúsítanak a linköpingi Lambohovban augusztusban történt lövöldözések kapcsán. Az erőszaksorozat fényes nappal, délidőben kezdődött Linköpingben, ahol egy belvárosi étteremben lőttek agyon egy férfit. Az áldozatot, akit korábban már elítéltek bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt, többször fejbe lőtték.

A lövöldözések és a gyilkosságok száma is nő

Nagyszabású rendőrségi akciót hajtottak végre Linköping több részén, a főügyész annyit közölt, hogy az akció az októberi lambohovi incidenshez kapcsolódott, és fegyvereket kerestek. Eva Nemec Nordh akkor (is) szűkszavúan nyilatkozott, mondván, többet nem szeretne mondani, mert a nyomozás folyamatban van.

A gyanúsított amúgy ismert volt a rendőrség előtt, korábban már elítélték testi sértésért, májusban pedig egy másik férfival együtt elkövetett zsarolási kísérlettel gyanúsították meg. A férfit akkor nem találták, a főügyész szerint elmenekülhetett az országból.

Szeptemberben Linköping Ryd városrészében egy újabb lövöldözés után egy 20 év körüli férfit lőtt sebekkel szállítottak kórházba. Akkor előzetes nyomozás indult gyilkossági kísérlet miatt, de senkit sem tartóztattak le az incidenssel kapcsolatban. Októberben Linköping Lambohov városrészében lőttek le egy 35 év körüli férfit. A szerdai gyilkossági kísérletet a rendőrség nehezen kezelhetőnek minősítette, és jelentős erőforrásokat fektetett a nyomozásba. A lelőtt tizenéves fiú állapotáról a kórház nem adhat információt.

A rendőrség szerint mindegyik esetben feltételezhető a bandaháborúkkal való kapcsolat.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még