logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bakondi György: Jogos kérés, hogy Brüsszel térítse meg az Európát is védelmező magyar határvédelem költségeit

| Szerző: hirado.hu
Egész Európát óvja a magyar határvédelem a migrációtól, ezért jogos kérés, hogy ne pusztán magyar költségvetési pénzekből fordítsunk jelentős összegeket a határellenőrzés rendszerének kiépítésére és fenntartására, hanem erre a célra közös európai forrásokat is felhasználhassunk - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója csütörtökön, az M1 Ma reggel című műsorában.

Az Európai Bizottság megkapta Orbán Viktor migrációs témájú levelét, hamarosan válaszolnak is a miniszterelnöknek – jelentette be a testület illetékes szóvivője Brüsszelben. A szóvivő elmondta,

A Police.hu csütörtöki tájékoztatása szerint a magyar és a cseh rendőrök a katonákkal együttműködve szerda éjjel nagyobb csoportokban 125 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében, Szeged, Ásotthalom, Deszk és Röszke külterületén. Mint írják, ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír, szomáliai, afgán, pakisztáni és szudáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

Ursula von der Leyen és a bizottság álláspontja hosszú ideje ismert, eszerint nem finanszíroznak kerítéseket uniós pénzből. 

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója az M1 Ma reggel című adásában elmondta,

a magyar határvédelem nem csupán az országban élő magyar embereket, hanem sok millió, a schengeni övezeten belül határellenőrzés nélkül élő európai polgárt védi a migránsok hullámaitól.

Eddig a magyar határszakaszokon 700 ezer határsértőt fogtak el, akik a magyar hatósági fellépésnek köszönhetően nem tudtak bejutni az unió területére. Ezért is ezért jogos a felvetés, hogy ne pusztán magyar költségvetési pénzekből fordítsunk jelentős összegeket a határellenőrzés rendszerének kiépítésére, működtetésére és fenntartására, hanem erre a célra közös európai forrásokat is felhasználhassunk – mondta a tanácsadó.

Bakondi hozzáfűzte, ezzel a véleményünkkel nem vagyunk egyedül, hiszen 12 ország belügyminisztere nem régen írta alá azt a megállapodást, amely éppen ezt kéri az Európai Bizottságtól, az Európai Tanács legutóbbi ülésén jelentős számban foglaltak állást emellett az uniós országok kormányfői.

A tanácsadó felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon és más schengeni külső határszakaszokon is gyakori a migránsok által nagy csoportban elkövetett erőszakos cselekmény. Az elmúlt két évben 22 esetben történt járőrök és berendezések elleni erőszakos fellépés több mint 300 migráns részéről.

Görögországot még nem érte el az afgán menekülthullám, ám a török-bulgár határszakasznál háromszorosára növekedett az unióba igyekvő illegális migránsok száma

– jegyezte meg Bakondi György.

 

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még