×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A bíróság kimondta: Escobar vízilovai emberek

 

A kolumbiai drogbáró két nílusi vízilovat is tartott. Pablo Escobar halála után a vízilovak ellenőrizetlenül szaporodtak és emiatt a hatóságok elkezdték sterilizálásukat, azonban egy állatjogi védelmi szervezet kérelmet nyújtott be a cincinnati bíróságra, mely október 15-én helyt adott a kérelemnek, így a vízilovak jogi személynek minősülnek.

 

A medellíni drogkartell vezetője két vízilovat és más egzotikus állatokat, köztük zsiráfokat, zebrákat és kengurukat tartott a farmján. Halála után ezek többségét eladták, a vízilovak azonban a maradtak, ellenőrizetlenül szaporodtak és mára az Afrikán kívüli legnagyobb, nyolcvan egyedből álló populációt alkotnak – olvasható a Guardian oldalán.

A Dél-Amerikában invazív fajnak számító vízilovak egyre több problémát okoztak, őshonos állatfajokat szorítottak ki, halászokat támadtak meg. A hatóságok ezért megkezdték a vízilovak sterilizálását, ám arról vita folyik, hogy melyek a legbiztonságosabb módszerek.

Az Hacienda Nápoles körüli terület nagy tavaival, vízi útjaival, hatalmas legelőivel ideális a vízilovak számára, amelyeknek ráadásul nincsen természetes ellenségük sem.

Egy állatjogi védelmi szervezet ügyvédei kezdeményezték az Egyesült Államokban a helyi bíróságtól, hogy a vízilovakat minősítsék „jogi személyekké” védelmük érdekében. A kérelemnek a bíróság október 15-én helyt adott.

Egy, a San Francisco közelében levő állatvédő csoport szerint ez az első alkalom az Egyesült Államokban, hogy állatot jogi személynek nyilvánítottak. Az üggyel kapcsolatosan egy jogi szakértő elmondta, hogy a döntésnek Kolumbiában nincs érvénye, csak az Egyesült Államokban. A helyi hatóságok joga eldönteni, hogy mi legyen a vízilovakkal.

A medellíni drogkartell egykori főnökének privát állatkertjéből turistalátványosság lett.

A címlapfotó illusztráció.