×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Cserben hagyta magyar riválisát, ezért bukta a győzelmet

 

Utólagosan időbüntetést kapott a rali Európa-bajnokság (ERC) a Zemplénben megrendezett fordulóját vasárnap megnyerő orosz Nyikolaj Grjazin, mert – noha kötelessége lett volna – nem állt meg segíteni az előtte balesetet szenvedő Herczig Norbertmek és navigátorának. A megbüntetett lett versenyző helyett így a magyar bajnokságban is induló, norvég Mads Östberg nyerte a Nyíregyháza központtal megrendezett viadalt.

 

Az orosz származású, de lett licenccel versenyző Grjazin szinte végig vezetett a pénteken kezdődött és vasárnap estig tartó Európa-bajnoki futamon, győzelméhez a sebessége alapján nem férhetett kétség. Az ERC sajtóközleménye szerint a lett–orosz párost azért sújtották 15 perc büntetéssel, mert a vasárnap reggeli első gyorsasági szakaszon nem álltak meg a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős baleseténél.

„A videós bizonyítékok alapján nyilvánvaló, hogy a balesetet szenvedett autó (Herczigék Skodája) jól látható volt a 8-as rajtszámú autóból (Grjazinékéből). A videók alapján az is kiderül, hogy körülbelül 100 méterrel a baleset helyszíne előtt az egyik sportbíró a kezével jelezte a 8-as számú autónak, hogy lassítson, egy másik sportbíró pedig azt jelezte, hogy a 8-as számú autó álljon le a balesettel szemközti részre. Úgy látszik továbbá, hogy csak a 4-es számú autó vezetője jelzett, amely azonban nem egyértelmű a versenybírák számára”

– áll az ERC sajtóosztálya által vasárnap késő este kiadott döntés indoklásában.

Herczig Skoda Fabiája, aki másodikként hajtott ki az erdőbényei gyorsasági szakaszra, az utolsó kilométeren kicsúszott és az árokba borult.

A négyszeres magyar bajnok versenyző zúzódásokat szenvedett és megütötte a csuklóját, navigátoránál, Ferencz Ramónnál pedig bordatörést állapítottak meg.

A 45 éves budapesti navigátort még hétfőn is bent tartották megfigyelésre a miskolci kórházban.

Grjazin – aki a büntetés következtében az elsőről a 29. helyre esett vissza – azt mondta, félreértette a sportbírók jelzését, de a döntés ellen nem fellebbezett.

Az ERC Rally Hungary végeredménye így az alábbiak szerint módosult:

  1. Östberg, Eriksen (norvég) Citroën C3 R2 1:38:43,4 óra
  2. Marczyk, Gospodarczyk (lengyel) Skoda Fabia R2 Evo + 21,8 mp h.
  3. Hadik András, Kertész Krisztián (magyar) Ford Fiesta Mk-II. +26,1 mp h.
  4. Llarena, Fernández (spanyol) Skoda Fabia R2 Evo +1:14,1 perc h.
  5. Campedelli, Canton (olasz) Skoda Fabia R2 Evo +1:21,8 p. h.
  6. Mikkelsen, Edmondson* (norvég, brit) Skoda Fabia R2 Evo +1:30,4 p. h.

* A 2021-es rali-Európa-bajnokság győztesei, függetlenül az idényzáró kanári-szigeteki verseny eredményétől