logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elérte a woke a Rolling Stonest? Törölték ikonikus dalukat

| Szerző: hirado.hu
A Rolling Stones a nemrég jelentette be, hogy nem adja elő többé a Brown Sugar című slágerét, mivel az 50 éves klasszikus egyesek szerint a rabszolgák leigázásához kapcsolódik.

Mick Jagger énekes-dalszerző és Keith Richards, a zenekar gitárosa az Egyesült Államokban zajló, 13 állomásos turnéjuk során tették a bejelentést: a Brown Sugar – a brit zenekar egyik legismertebb dala – a szeptember 26-i Saint Louis-i kezdés óta nem került fel a lejátszási listájukra. A szám 1971-ben vezette az amerikai slágerlistákat.

Az 1969-es dal megjelenése óta az élő show-juk egyik alapdarabja, és a Rolling Stone magazin szerint a Jumpin’ Jack Flash után a második legtöbbet játszott dal a gyűjteményükben.

Jagger, akit arról kérdeztek, hogy miért hiányzik a dal a legutóbbi koncertjeikről, a Los Angeles Timesnak elmondta, hogy úgy döntöttek, szünetet tartanak a dallal. „1970 óta minden este játszottuk a Brown Sugart, így néha azt gondolod, hogy most kivesszük, és meglátjuk, hogy megy” – mondta, majd elismerte: „Lehet, hogy visszatesszük.

Keith Richards – aki Jaggerrel együtt írta a dalt egy 1969-es felvétel során a híres alabamai Muscle Shoals stúdióban – elmondta, hogy szembesült a szöveggel kapcsolatos legújabb kellemetlenségekkel, mivel a dal a rabszolgaságról, nemi erőszakról és szexuális erőszakról szól.

Jelenleg nem akarok konfliktusokba keveredni ezzel a sok sz*rsággal” – utalt a nyugati világot eluraló woke-kultúrára a 77 éves Keith Richards, majd hozzátette: „De remélem, hogy valahol a pálya mentén fel tudjuk majd támasztani a bébit a maga dicsőségében.

A kritikusok szerint a szám a valaha írt legdöbbenetesebb durva és sértő dalszövegek közül néhányat tartalmaz, és durva, szexista és elképesztően sértő a fekete nőkkel szemben – írja a Sky News.

Mint ismert a liberális gondolkodás miatt már eddig is számos művet és műalkotást cenzúráztak a nyugati világban.

Érdekes lehet számodra:

A címlapfotón: Ronnie Wood, Mick Jagger, Charlie Watts és Keith Richards, a Rolling Stones brit rockzenekar tagjai (Fotó: MTI/EPA/Nigel Roddis)

Ajánljuk még