×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Íjas mészárlás: fegyvertelenül próbálhatták megfékezni a norvég rendőrök az iszlamista ámokfutót

 

Fegyvertelenül próbálhatták feltartóztatni a norvég rendőrök az öt áldozatot követelő kongsbergi íjas mészárlás iszlamista elkövetőjét. A radikalizálódott dán férfi a letartóztatása és a Norvégiában szolgálati fegyver nélkül szolgálatot teljesítő rendfenntartók első fellépése, illetve megfutamítása között eltelt fél órában hajtotta végre a merényleteket. A rendőrség szerint vélhetően pszichés zavarokkal küszködött a támadó, de vizsgálnak más indítékokat, beleértve a dzsihádot is.

Azután végezhetett áldozataival Espen Andersen Braathen, a norvégiai Kongsbergben szerdán, íjjal és nyilakkal elkövetett merénylet elkövetője, hogy a rendőrök először megkísérelték megfékezni. Ole Bredrup Saeverud rendőrfőnök tájékoztatása szerint a dán nemzetiségű fehér férfival az első támadás után hat perccel szálltak szembe a rendőrök, ám ő több nyilat is kilőtt rájuk, majd megszökött.

Harminc perccel később elkapták, ám Braathen ez idő alatt – az első összecsapás és a letartóztatás között – végzett  legtöbb áldozatával

– számol be a BBC hírportálja.

Videofelvételről készített kép a muzulmán vallásra áttért Espen Andersen Braathen dán állampolgárságú férfiról (Fotó: MTI/AP/Espen Andersen Braathen)

A brit hírportál szerint a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le, amikor az iszlamista terroristát végül letartóztatták, de az nem világos, hogy a rendőröknél volt-e fegyver, amikor először találkoztak a gyanúsítottal.

Norvégiában a rendőrök általában fegyvertelenül teljesítenek szolgálatot, a fegyvereket általában a járműveikben tárolják egy 2013-as intézkedés nyomán. E határozatot megelőzően a fegyvereket még a rendőrőrsökön tartották.

A norvég rendőrség pénteken közölte, hogy a kongsbergi iszlamista támadó - akit időközben szigorú kórházi felügyelet alá helyeztek - vélhetően pszichés zavarokkal küszködött, legalábbis az első vizsgálatok alapján erre a következtetésre jutottak. A férfi ügyvédje korábban már indítványozta védence pszichiátriai vizsgálatát, a rendőrség pedig megerősítette, hogy Braathent többször kezelték pszichiátriai intézetekben, 2020-ban pedig egy bíróság eltiltotta a családja látogatásától, miután halálosan megfenyegette az édesapját. Ann Iren Mathiassen ügyész egy tévécsatornának azt nyilatkozta: nincs bizonyíték arra, hogy Braathen a támadást előre kitervelte volna. Per Thomas Omholt felügyelő a pénteki sajtótájékoztatón mindenesetre elmondta, hogy az első vizsgálatok alapján kialakított álláspont a férfi állapotáról nem zárja ki annak későbbi felülvizsgálatát, azaz

továbbra is vizsgálnak más indítékokat, beleértve a dzsihádot is.

Helyszínel a rendőrség az október 13-i íjas merénylet után a norvégiai Kongsbergben (Fotó: MTI/EPA/Hakon Mosvold Larsen)

Miként arról beszámoltunk, öten meghaltak és ketten megsebesültek, miután szerdán Norvégiában a fővárostól mintegy 80 kilométerre fekvő Kongsbergben kezdett el íjjal lövöldözni egy ámokfutó járókelőkre, főleg egy élelmiszer-áruházban. A hatóságok elfogták a 37 éves férfit, akiről kiderült,  hogy már korábban a rendőrség látókörébe került. A hatóságok attól tartottak, hogy a dán nemzetiségű fehér férfi radikalizálódik, miután áttért az iszlám hitre. A szerdai mészárlásban négy nő és egy férfi halt meg szerdán, 50 és 70 év közöttiek.

A támadás Norvégia leghalálosabb merénylete volt azóta, hogy a szélsőjobboldali radikális Anders Behring Breivik 2011. júliusában, Utoya szigetén meggyilkolt 77 embert, többségükben tizenéveseket.

Címlapkép: MTI/AP/Pal Nordseth