×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Szocialista exminisztert idézve vádolja antiszemitizmussal a magyar kormányt a The Times

 

Miközben a The Times Balázs Péter, a Bajnai-kormány szocialista külügyminiszterének nyilatkozatával és a huliganizmus jelenségével igyekszik igazolni álláspontját a magyar kormány szélsőjobbos attitűdjéről, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter épp a kormány antiszemitizmus elleni küzdelmeiről számol be a malmői holokausztkonferencián. Novák Katalin rámutatott, hogy az ellenzéki szövetségben egy nyíltan antiszemita párt, a Jobbik is kulcsszerepet játszik, ám ennek semmilyen nemzetközi visszhangja nincs.

A holokausztról való megemlékezés mellett a fajgyűlölet elleni védekezésről, az antiszemita erők visszaszorításáról és vallásgyakorlás biztonságossá tételéről értekezett Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a napokban zajló malmői holokausztkonferencián. Facebookon közzétett beszámolójában a politikus kitért arra is, hogy Magyarországon az ellenzéki szövetségben egy nyíltan antiszemita párt, a Jobbik is kulcsszerepet játszik, ám ennek semmilyen nemzetközi visszhangja nincs. Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, és mindent megtesz azért, hogy a zsidó közösségek békében, biztonságban élhessenek Magyarországon.

A többi között támogatjuk a zsinagógák és a zsidó vallási terek felújítását, együttműködünk a zsidó érdekvédelmi szervezetekkel, a holokauszt oktatását a nemzeti alaptanterv részévé tettük, és megvédjük a határainkat

– írta posztjában a miniszterasszony.

Mindeközben a The Times brit lap Miért van óriási huligánprobléma a magyar meccsen? címmel kedden megjelent írásában az idegengyűlölő, rasszista és antiszemita  megnyilvánulásokkal átszőtt magyar futballkultúrának a nyugati sajtóban vélelmezett állapotáról és a magyar kormánynak a jelenséghez  való viszonyáról értekezik.

„A szélsőjobboldali kormánypárt bevándorlásellenes elképzelései begyűrűztek a lelátókra”

- írja a szerző, Rob O’Connor, aki szerint a franciák elleni Eb-csoportmeccsen „rasszista és homofób viselkedést tapasztaltak egyes szurkolóktól”, ezek pedig a következő találkozókon is megismétlődtek. Az újságíró kiemeli azt is, hogy az angolok elleni budapesti mérkőzésen „még több rasszista megnyilvánulással” szembesültek a játékosok.

A The Times a magyar kormányra tett megállapítások igazolására idézi Balázs Pétert, a Bajnai-kormány korábbi szocialista külügyminiszterét.

az országban egyre növekszik a rasszizmus, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet mértéke, amelyet Orbán kormánya támogat. Az emberek úgy érzik, szabadon kifejezhetik ezeket az érzéseket, ha fekete bőrű futballistát látnak. Lehetőségnek látják arra, hogy kifejezzék a ronda, idejétmúlt fasiszta nézeteket. Itt kevés afrikai bevándorló van, ami bátorítja őket arra, hogy hangot adjanak a gyűlöletüknek. Ez a kormány nem tiltja meg ezeket a megnyilvánulásokat, sőt támogatja őket.

-  nyilatkozta a külügyminiszteri munkásságáról kevésbé ismert, az Orbán-kormány 2010-es első kétharmados győzelme után azonban gyakrabban szereplő Balázs Péter, akinek a Kádár-rendszerben betöltött szerepéről állambiztonsági iratok meséltek sokat az érdeklődő médiumoknak.

A The Times cikkének megállapításait és sugallatát jelentősen árnyalja Marco Rossi egy angol lapnak tett nyilatkozata, amelyben a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya megvédte Magyarországot a rasszista vádak ellen.

Magyarország, akárcsak Anglia vagy bármelyik európai ország, nyitott, toleráns és demokratikus ország

- szögezte le az olasz szakember.