×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Hitlerhez hasonlította Kolumbuszt az NBA sztáredzője

 

Kolumbusz Kristófot, az amerikai kontinens felfedezőjét is elérte a kritikai fajelmélet. Joe Biden mellett egy neves NBA-edző is a történelem egyik legnagyobb alakját ekézte, akinek az ünneplése szerinte felér Hitler üdvözítésével.

Múlt pénteken Joe Biden két nyilatkozatot is kiadott, az egyiket a hosszú múltra visszatekintő Kolumbusz-nap, a másikat pedig az őslakos népek napjának alkalmából. Az egyetlen probléma, hogy míg utóbbi alkalom az elnyomottak megtisztelésének, kitartásuk elismerésének ünnepe, addig az amerikai kontinens felfedezőjének jeles napja az Egyesült Államok elnökének szemében „az őslakos közösségek ellen elkövetett sérelmek és atrocitások fájdalmas történetére” utal – számolt be róla a Daily Wire. 

Biden gondolatmenetét üdvözölte az NBA-ben vitézkedő San Antonio Spurs edzője, Gregg Popovich is, aki nem mellsleg olimpiai aranyat nyert az amerikai korárlabda-válogatott élén a 2020-as tokiói ötkarikás játékokon. A tréner dicsérte az amerikai elnököt, miközben elítélte azokat, akik Kolumbusz napját ünnepelték.

Popovich a San Antonio Spurs – Miami Heat mérkőzés előtt azt nyilatkozta Biden őslakosok napjára vonatkozó kiáltványáról, hogy „nyilvánvalóan helyénvaló, fontos, szükséges és minden ilyesmi, de egy kicsit zavarban vagyok a városunkkal kapcsolatban, és hogy miért egy napon van az őslakosok napja és a Kolumbusz-nap.”

Ő kezdeményezte az Újvilág népirtását” – folytatta. „Kiirtotta Hispaniola, azaz Haiti és a mai Dominikai Köztársaság minden őslakosát. Ez az, amit tett. Rabszolgákat vitt el. Megcsonkította, meggyilkolta őket. És mi most azt mondjuk, hogy tiszteljük őt?

Kolumbusz-nap? És ezt fogjuk tisztelni?” – tette fel a költői kérdést. „Ez nem az olasz-amerikaiakra vonatkozik. Ez egy ostoba érv. Olyan, mintha azt mondanánk: büszkének kell lennünk Hitlerre, mert németek vagyunk. Ennek semmi értelme. Kolumbuszról van szó, nem az olasz-amerikaiakról. Éppen ezért sok olyan állam van, amely kihúzta a Kolumbusz-napot, és az őslakosok napjává tette. De a mi városunkban ennyire elmaradottak vagyunk, hogy vannak iskolai körzetek, amelyek ezt teszik? Meg vagyok lepődve. Egyszerűen elképedtem” – fogalmazott.