×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A Lego döntött: Nincsenek többé csak fiúknak vagy csak lányoknak szóló legókészletek

 

A dán játékóriás, a Lego, hétfőn bejelentette, hogy véget vet a nemi elfogultságnak és a káros sztereotípiáknak, eltávolítja termékeiről a fiúknak, lányok címkéket. A játékkészítő vállalat egy, a szülők és gyermekek viselkedéséről szóló kutatás miatt hozta meg ezt a döntést.

A Lego-csoport állítja: elkötelezett amellett, hogy eltávolítsa a nemi sztereotípiákra utaló jeleket a játékairól – jelentette be a játékóriás hétfői közleményében.  A Lego.com oldalon a vásárlók már nem tudnak nemek szerint szűrni a játékaik között, ehelyett a weboldal témákat és tematikákat kínál fel.

A dán játékkészítő vállalat egy, a szülők és gyermekek viselkedéséről szóló kutatás miatt hozta meg ezt a döntést. A kutatásból kiderült, hogy míg a lányok egyre magabiztosabbak és szívesebben játszanak fiús játékokkal, ugyanez nem volt igaz az ellenkező nemre.

„A szülők jobban aggódnak amiatt, hogy a fiaikat csúfolják, mint a lányaikat, ha az ellenkező nemhez tartozó játékokkal játszanak. A társadalom még mindig többre tartja a férfiakkal kapcsolatos viselkedésmódokat, és amíg nem ismeri el, hogy a jellemzően nőkhöz kapcsolódó viselkedésmódok és tevékenységek is ugyanolyan értékesek vagy fontosak, addig a szülők és a gyerekek is csak óvatosan fogják ezeket elfogadni”

— mondta Madeline Di Nonno, a Geena Davis Institute of Gender in Media vezérigazgatója, aki a kutatást végezte, valamint 2021 eleje óta az intézet auditálja a Legót és végez tanácsadást a cégen belül, hogy kezelje a nemi elfogultságot és a káros sztereotípiákat.

„A Lego Group tudatában van annak, hogy a fiúk is előítéletekkel küzdenek, amikor olyan kreatív játékról van szó, amelyeket hagyományosan az ellenkező neműeknek ajánlanak. A fiúk 71 százaléka, míg a lányok 42 százaléka azt mondja, hogy attól tartanak, hogy kinevetik őket, ha olyan játékkal játszanak, amely jellemzően a másik nemhez tartozik” – fogalmaztak a közleményben.

Így ezentúl a fiúk és a lányok nem fogják megtalálni kedvenc játékaikat, kereshetik a semleges jeleket, és kérdőn nézhetnek szüleikre.

A címlapfotó illusztráció.