×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Sok színes bőrű kerül kábítószerek miatt börtönbe, rasszistának nevezték a törvényeket

 

Nagy-Britannia kábítószer-ellenes törvényei rasszisták, és át kell dolgozni őket – állítja egy korábbi kormányzati tanácsadó, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte aránytalanul sok színes bőrű kerül börtönbe és esik át átfogó ellenőrzésen a kábítószerek miatt. Lord Simon Woolley azzal az ötlettel is eljátszott, hogy akár törvényessé tenné a drogbirtoklást, hogy a fekete közösségek nyugalomra lelhessenek.

Simon Woolley, aki korábban a brit kormány faji egyenlőtlenségekkel foglalkozó osztályát vezette, azt mondta, hogy az 50 éves kábítószerrel való visszaélésről szóló törvényt felül kell vizsgálni, mivel az „a rendszerszintű rasszizmus eszköze” – számolt be róla az Independent.Woolley arra is felszólította az egészségügyi szakembereket, hogy beszéljenek a meglévő szabályok reformjának előnyeiről.

Hozzátette,

felül kell vizsgálni, hogy a kábítószer-fogyasztás kivonása a bűncselekménynek nyilvánított tevékenységek köréből képezheti-e a megoldást.

Az egykori kormányzati tanácsadó a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban megjelent írásában úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi szabályozás a társadalom egészét cserben hagyja, de aránytalanul nagymértékben érinti a fekete közösségeket.

Woolley szerint tehát nem azzal van a probléma, hogy az általa említett közösségek drogot fogyasztanak, terjesztenek vagy birtokolnak, hanem azzal, hogy emiatt rengetegen kerülnek börtönbe a színes bőrű britek közül. Úgy véli, a büntető drogpolitika az egyik legkézzelfoghatóbb és legkárosabb eszköz, amely révén a rasszizmus érezhető ezekben a közösségekben.

A kábítószer-tilalomnak és a mai társadalmunkra gyakorolt hatásának a DNS-ében van a rasszizmus” – írta.

Hozzátette, az ötven éve hozott kábítószer-tilalmi szabály az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és máshol is a nem fehér közössége” és a velük kapcsolatba hozott szerek elleni támadások sorozatára ad alapot – függetlenül attól, hogy a gyanúsítottak valóban nagy mennyiségben fogyasztották-e ezeket a drogokat.

Felidézte saját tapasztalatait is, amikor egy „mélységesen dehumanizáló” rendőrségi ellenőrzés során megállították és levetkőztették.

Simon Woolley (Fotó: Twitter)