×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Leégette magát a kanadai miniszterelnök, kiakadtak rá az LMBTQ-aktivisták

 

Kigúnyolták Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt, mert egy együttérzőnek szánt internetes posztjában az LMBTQ-közösségre utalva új hashtaget (2SLSLGBTQQIA+) alkotott. Ez nem mindenkinek tetszett a „nehezen definiálható” nemi hovatartozású közösségben.

Trudeau a Sisters in Spirit (2S) nevű jogvédő szervezet virrasztásáról kívánt megemlékezni a Facebook- és Twitter-oldalára néhány napja feltöltött bejegyzésében. A szervezet neve az elmúlt években vált ismertté Kanadában azáltal, hogy a meggyilkolt, megerőszakolt vagy eltűnt kanadai nőkre és lányokra emlékezteti a társadalmat.

Trudeau miniszterelnök – kormánya liberális hagyományait szem előtt tartva – meg kívánta szólítani a szövegben az ország LMBTQ-közösségének tagjait is, de az erre használt, még a szokásosnál is bonyolultabb betűszóval (amely a jól ismert leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális, queer és aszexuális közösségek kezdőbetűi mellett a Sisters in Spirit „2S” rövidítésével is kiegészült) kinevettette magát.

 „Ma országszerte gyertyákat gyújtanak az emberek az eltűnt vagy meggyilkolt lányok, nők és a 2SLSLGBTQQIA+ közösséghez tartozók tiszteletére. Továbbra is együtt kell dolgoznunk, fel kell hívnunk a figyelmet és ki kell állnunk amellett, hogy véget vessünk ennek a nemzeti tragédiának” – írta Trudeau a közösségi oltalain.

Carolyn Bennett, a liberális Trudeau-kabinet egyik minisztere saját üzenetében szélesebb kontextusba helyezte a Sisters in Spirit-virrasztást.

„Arra kérek minden kanadait, hogy szánjon időt a kanadai nők és lányok, valamint a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, interszexuális és aszexuális (2SLGBTQQIA+) emberek előtti megemlékezésre, akik eltűntek, vagy akiket meggyilkoltak.”

Noha a világ legtöbb országához hasonlóan Kanadában is sokkal közismertebb az LMBTQ-rövidítés, a Trudeau által használt jelölés elején olvasható 2S a „Two Spirit”, azaz két szellemre (vagy kettős szellemre) vonatkozik, amely ebben az esetben újfajta szexuális identitást jelöl. Az önmagukat a 2S-csoportba tartozóként meghatározók szerint személyiségük magában foglalja a férfi és a női tulajdonságokat egyaránt.

Internetes véleményvezérek azonnal lecsaptak Trudeau írására, és kigúnyolták a miniszterelnököt a „kétségbeesett gombnyomkodás” miatt.

„Ha lefejelem a klaviatúrát, az már (egy új) szexuális irányultságnak számít” – posztolta a Zuby művésznéven ismert, nigériai származású brit rapper.

„Ez tényleg egy betűszó, vagy csak a macskája sétált át a billentyűzeten?”

– írta Matt Walsh kanadai konzervatív véleményvezér közel 700 ezer követőjének a Twitteren.

„A »2SLSLGBTQQIA+« a Trudeau laptopjának a jelszava?” – viccelődött a videóblogger Luke Rudlowski.