logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Antiszemita botrány a berlini stadionban, az UEFA vizsgálódik

| Szerző: hirado.hu
Izraeli szurkolókat fenyegettek és sértegettek a berlini Olimpiai Stadionban egy nemzetközi kupamérkőzésen a múlt héten. A rendőrség most nyomozást indított, az Union Berlin vezetése pedig elnézést kért az érintettektől. Kérdés, hogy milyen büntetésre számíthat a hazai klub az UEFA-tól, amely vizsgálódik. Rasszista megnyilvánulások miatt a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ) zárt kapus mérkőzésekre ítélték.

A legutóbbi fordulóban, a berlini Olimpiai Stadionban lejátszott 1. FC Union Berlin–MK Maccabi Haifa mérkőzésen több antiszemita incidens is történt. Izraeli szurkolók fenyegetőzésekről és sértegetésekről számoltak be, illetve volt olyan Union-fanatikus, aki megpróbált felgyújtani egy kisebb méretű izraeli papírzászlót.

Felix Klein, a szövetségi kormány antiszemitizmus elleni megbízottja megdöbbenését fejezte ki a szurkolók zsidóellenes magatartása kapcsán és szerinte ezek az antiszemita incidensek arra világítanak rá, hogy az antiszemitizmus még mindig elterjedt a labdarúgásban.

A rendőrség nyomozást indított, a berlini klub vezetése elnézést kért az érintettektől és kivizsgálja az eseteket.

A beszámolók szerint civil ruhás rendőrök voltak jelen a mérkőzésen, akik azonosították az elkövetőket, de senkit nem vettek őrizetbe – mondta Kiszelly Zoltán,

a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója az M1 Ma este adásában.

Ezzel szemben nyáron a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörében a Németország–Magyarország mérkőzésen Münchenben 18 magyar szurkolót vettek őrizetbe pirotechnikai eszközök birtoklása, valamint antiszemita tetoválások miatt.

De nem ez az egyetlen döntés a futball világában, ami az utóbbi időben hazánkat sújtotta. Zárt kapus mérkőzéssel büntette az MLSZ-t a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a szeptemberi Magyarország–Anglia mérkőzésen történtek miatt, míg a nemzetközi sajtó rasszista színben tüntette fel Magyarországot. A mostani incidens nem kapott ekkora sajtónyilvánosságot – hangzott el az adásban.

Kiszelly szerint a rasszista megbélyegző kampányok mögött üzleti érdekek is húzódnak.

Nyáron Anglia és Magyarország volt az a két ország, amely a legtöbb szurkolót engedte be az Európa-bajnokság mérkőzéseire, és egy darabig kérdéses volt, hogy melyik ország hány összecsapást rendezhet. Hosszabb távon is beárnyékolhatja egy nemzet esélyeit, ha negatív kampány folyik ellene – emelte ki.

Magyarországon a magas átoltottság miatt sokkal korábban lehetett nyitni, ezért is lehetett teltházas mérkőzéseket játszani és ez a turizmusnak is jót tett – fűzte hozzá a politikai elemző.

A címlapfotó illusztráció. 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még