×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Oltásellenes álhírek terjedhetnek korlátlanul a Twitteren

 

A közösségi média ellentmondásos szabályozására mi sem jellemzőbb, mint hogy a legújabb, a közvéleményt súlyosan megtévesztő és manipuláló álhírt ismertetve a Le Figaro című lap már fel sem veti, hogy például le kéne tiltani a rágalom terjesztőjének Twitter-fiókját. Pedig ugyanezt a demokratákkal leplezetlenül szimpatizáló közösségi oldal részéről minden további nélkül megtették a demokrata jelölt riválisával a választások idején.

 

„Covid elleni vakcinák okoztak 25 000 halálesetet Európában?” – ezzel a címmel számolt be a francia lap arról, hogy az interneten milyen újabb álhír terjed – természetesen anélkül, hogy a közösségi média működtetői akár csak megpróbálnának beavatkozni.

Az európai országok interneten elérhető farmakovigilanciai adatainak felhasználásával a világháló többen azt állítják, hogy a Covid elleni oltások több ezer ember halálát okozták – derül ki a konzervatív lap cikkéből.

Mi a farmakovigilancia?

A farmakovigilancia fogalma „felöleli a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében kifejtett tevékenységek összességét. A WHO 2002-es meghatározása szerint a farmakovigilancia „a gyógyszerek káros hatásaival, vagy gyógyszerrel kapcsolatos egyéb problémák észlelésével, értékelésével, megértésével és megelőzésével foglalkozó tudomány ill. tevékenység.”

A Twitteren az egyik fiók birtokosa több százszor is közzétett egy olyan publikációt, mely azt sugallja, hogy „több mint 25 ezer halálesetet kötnek a Covid elleni oltásokhoz”.


A rémhír terjesztője a Moderna, a Pfizer, az AstraZeneca és a Jansen cégek Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal kapcsolatban kelt pánikot. Manipulatív állításait az Eudravigilance, az Európai Gyógyszerügynökség platformjának adatait citálva igyekszik alátámasztani.

A lap cikkében azt vizsgálja, hogy valóban van-e összefüggés a bejelentett halálesetek és a Covid elleni oltások között. Jean-Luc Cracowski, a Farmakovigilanciai Központ igazgatója kifejti: a szóban forgó adatok olyan esetekről szólnak, melyek az oltás után történtek – ám éppen arról beszélhetünk, hogy a halálozások és az oltások „időbeli egybeesése között nem áll fenn összefüggés”.

Máskor nem ilyen visszafogottak

A Twitter üzemeltetetői ilyen esetekben – rögeszmék, álhírek terjesztése, oltásellenes propaganada –  ódzkodnak attól, hogy represszív intézkedéseket tegyenek.

Ismert: ugyanezen platform üzemeltetői egy percig sem tétováztak, hogy befolyásolják a közösségi médiaplatformon megjelenő tartalmakat, amikor a választások – egyébiránt törvénytelen – manipulálásáról volt szó.

A Twitter vezetője, Jack Dorsey az elnökválasztási kampány lezárultával, 2020 novemberében a Szenátus igazságügyi bizottsága előtt beismerte, hogy letiltották Joe Biden akkori demokrata elnökjelöltre, illetve a fiára, Hunterre vonatkozó olyan híreket, amelyek beszámoltak a Biden család külföldi, korrupciógyanús ügyeiről.

Mi több, alkotmányosságoi kérdéseket is fölvetve, a Twitter úgymond „véglegesen eltiltotta” Donald Trump volt amerikai elnököt a közösségi oldal használatától.