logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Ezt nagyon erősnek tartom” – meglepte a sportjogászt a FIFA szigorú büntetése

| Szerző: hirado.hu
Kedden kiderült, hogy az angolok elleni mérkőzésen a rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt a következő hazai világbajnoki selejtező mérkőzést zárt kapuk mögött kell megvívnia a magyar labdarúgó-válogatottnak. További egy zárt kapus büntetést két évre felfüggesztve szabott ki a nemzetközi szervezet (FIFA), amely ezen kívül 200 ezer svájci frank (65 millió forint) bírsággal is sújtotta a magyar szövetséget (MLSZ). A hirado.hu az ügyben megkereste Borbély Zoltán ügyvédet, sportjogászt, akit elmondása szerint igencsak meglepett a FIFA döntése.

 

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kedden hivatalos közleményt adott ki, melyből kiderült, hogy a magyar válogatott a következő két hazai, a nemzetközi szövetség alá tartozó mérkőzését nézők nélkül kell játssza, a második mérkőzést két év próbaidőre felfüggesztve. Így tehát október 9-én Albánia ellen biztosan üres lelátók előtt harcol majd a sorsdöntő összecsapáson Marco Rossi csapata.

Borbély Zoltán szerint a döntés súlya aránytalanul nagy, hiszen a FIFA-nál a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) „büntetlen előéletűnek” számított, ezért a büntetés kiszabásakor a szankciók fokozatosságának alapelvét kellene szem előtt tartania a vizsgálóbizottságnak:

„Ha valóban bizonyítható a tömeges rasszizmus egy mérkőzésen – márpedig a hivatalos közlemény szerint Anglia ellen jelen volt, ugyanis bizonyíték nélkül nem lehetne döntés – akkor a nemzetközi szervezetek zéró toleranciát alkalmaznak. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy azonnal kötelező a zárt kapus büntetés. Ezt nagyon erősnek tartom. A következő, Albánia elleni összecsapás tényleges zárt kapus ítéletét is fel lehetett volna függeszteni vagy a pénzbüntetés mellett a szektorbezárásnak is komolyabb visszatartóereje lett volna. Mert így a „szülő” jelen esetben túlbünteti a „gyermekét” – mondta Borbély.

Úgy véli, az ügy mostanra patthelyzetté vált, ugyanis a MLSZ következetes szövetségnek számít, amely komolyan betartatja a játékszabályokat és megbünteti a rendbontókat, ennek ellenére ismét a kollektív büntetés hálójába kerül.

Nem tudom, mit tehetne még a magyar szövetség, hogy megszüntesse akárcsak az elszórt rasszizmust a lelátókon. Pár ember viselkedése miatt újra több ezer bűnhődik. A kollektív büntetés abszolút szembemegy a büntetőjog alapelveivel, ám a nemzetközi joggyakorlat alanyai kizárólag országok lehetnek, amelyek alávetik magukat ennek. A sportjog egy sajátos kombinációja a különböző jogágaknak. Azzal, hogy egy ország tagja lehessen egy nemzetközi szervezetnek, el kell fogadnia azokat a szabályokat is, amelyek első hallásra igazságtalannak tűnnek. Kilépni pedig senki sem akar.” – ismertette a jogi hátteret a szakember.

A MLSZ hivatalos közleményben reagált a FIFA döntésére, saját gyakorlata szerint folytatja a vizsgálatot a rendbontók, illetve a nemkívánatos magatartás távol tartása érdekében, és várja a keddi döntés részletes indoklását, amelynek ismeretében, indokolt esetben fellebbez, ahogy már korábban tette azt az UEFA ítélete ellen is.

A címlapfotón a Magyarország–Anglia világbajnoki selejtező mérkőzés egyik jelenete (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még