logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Migránsok ezrei csöveznek egy híd alatt Texasban

A politikai felfordulás és két természeti katasztrófa sújtotta Haitiból több mint tízezer migráns menekült el, és jelenleg egy dél-texasi híd alatt töltik az éjszakát a földön fekve, étlen-szomjan egy koszos táborban –jelentette a Reuters brit hírügynökség pénteken.

A Joe Biden amerikai elnök és adminisztrációja számára egyre kellemetlenebb humanitárius és politikai válságot jelentő eset során a haiti menekültek között találtak még kubai, venezuelai és nicaraguai migránsokat is.

A Mexikót Dél-Texasszal összekötő Del Rio Nemzetközi Híd alatt éjszakázó menekültek vékony pokrócok alatt alszanak, és csak néhányan vertek fel kisebb sátrakat.

A Reuters tudósítása szerint további migránsok érkezése várható, akik hosszú és gyötrelmes utat tesznek meg Mexikón, valamint Közép- és Dél-Amerika országain keresztül. A határőrök a mexikói-amerikai határ mindkét oldalán megerősítették, hogy a migránsok túlnyomó többsége Haitiról érkezett.

Számos migráns elmondta a Reutersnek, hogy a WhatsApp okostelefonos alkalmazáson keresztül más haiti menekültek által megosztott információkat felhasználva követik a biztonságos útvonalakat, hogy elkerüljék a mexikói hatóságokat.
James Pierre 28 éves haiti menekült a Texas állambeli Del Rióban a Reuters munkatársának megmutatta azt a migránsok között köröztetett, 15 állomást tartalmazó mexikói útvonalat, amely a Rio Grande folyó partján, Ciudad Acuna mexikói határvárosban ér véget.

 

„Akik már előrébb járnak, telefonon küldik az útbaigazítást. Én is segítettem a mögöttem járó embereknek” – mesélte James Pierre. Ennek ellenére napokig eltévedt a hegyekben, csak vízen és gyümölcsön élt.

Jovenel Moise korábbi haiti elnököt július 7-én gyilkolták meg, majd augusztusban először egy, a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés, majd egy trópusi vihar sújtotta a karibi szigetországot.

Bruno Lozano, a texasi Del Rio város polgármestere elmondta, hogy a híd alatt alvó migránsok száma több mint kétezerrel nőtt csütörtökön, a reggeli 8 200-ról estére 10 503-ra növelve összlétszámukat.

A híd alatti táborban lévő migránsok túlnyomó része férfi.

„Ez lesz, ha nyitott határokat tartunk fenn. Ez egyáltalán nem nevezhető humánusnak vagy együttérzőnek” – nyilatkozta Ted Cruz texasi republikánus szenátor a Twitter mikroblogon közzétett, a híd alatt rögzített videójában csütörtökön.

A Greg Abbott texasi republikánus kormányzó által vezetett tagállami kormányzat korábban már letartóztatott illegális migránsokat, és saját határkerítés felépítését tervezi, miután Biden elnök leállította Trump elnök egyik legfontosabb politikai projektjét. Greg Abbott csütörtöki Twitter-üzenetében bejelentette, hogy alá fogja írni azt a törvényjavaslatot, amely 3 milliárd dollárra növelné a texasi határőrség működési költségvetését.

„Megpróbáljuk helyrehozni Biden elnök kudarcát” –

hangsúlyozta Abbott kormányzó.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még