logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Diszkriminálná a férfiakat a baloldali spanyol kormány

A teljesítmény helyett a biológiai nem számítana az állásinterjúkon. Törvénybe iktatná a diszkriminációt a baloldali spanyol kormány. A jövőben a felsőoktatásban pozitív diszkriminációban részesítenék a nőket az akadémiai életben. A törvényjavaslat szerint arra köteleznék az egyetemeket és főiskolákat, hogy a megüresedett álláshelyekre nőket vegyenek fel.

A kormány azt várja, hogyha az állásinterjúkon két, a tudományos munkakör betöltésére alkalmas személyt is találnak, akkor az intézménynek a női jelentkezőt kell alkalmaznia. A baloldali kormány azt akarja ezzel a pozitív diszkriminációval elérni, hogy több nő válassza a tudományos pályát.

„Gyakorlatilag negatívan diszkriminálná a férfiakat, és a tudományos életben, ahol csak és kizárólag a tudományos előmenetelnek, a publikációs listának, az asztalra letett teljesítménynek kellene számítania, ebbe a világba is behozná a genderszempontokat. Azt látjuk, hogy az Egyesült Államokból kiindult genderőrület, amely elsőként Nagy-Britanniába, majd a nyugat-európai tagállamokba érkezett meg az elmúlt öt-tíz évben, ez most éppen Spanyolországban és a spanyol baloldali politika körében szedi az áldozatait” – mondta Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője az M1 Unió 27 című műsorában.

A spanyol egyetemek szerint a törvénytervezet hatására megszűnne az objektív, teljesítményalapú elbírálás az állásinterjúkon. Helyette egy olyan rendszer alakulna ki, amely – szerintük – az érdemet és a munkát feláldozza a pozitív diszkrimináció oltárán. A javaslat bírálói szerint az esélyegyenlőség elve is sérülne, ha életbe lépne az új szabályozás. A biológiai nem ugyanis nem lehet befolyásoló tényező.

Ez azokat a nőket is hátrányos helyzetbe hozná, akiket így vesznek fel esetleg a munkahelyükre, hiszen rajtuk, ha úgy tetszik, ez bélyeg lenne. Pedig ez mindenfajta diszkriminációellenes korábbi irányzattal szembemegy, amely szerint – legalábbis a korábbiakban ebben a legtöbben egyetértettek – sem valakinek a neme, sem valakinek a bőrszíne vagy rassza, vagy bármilyen más attribútuma nem kellene hogy szempont legyen egy munkakör betöltésénél – fogalmazott Palóc André, a Századvég Alapítvány vezető elemzője.

A volt spanyol oktatási miniszter szerint a javaslat ellentétes az európai joggal, így a spanyol joggal is. Szakértők szerint akkor lehetne pozitív elbírálást alkalmazni egy alulreprezentált csoporttal szemben, ha tudományos módszerekkel meghatároznák, hogy mi számít alulreprezentáltnak.

Ehhez azonban komoly statisztikai vizsgálatok szükségesek. Az egyik spanyol professzor pedig arra vár választ, hogy vajon mi lesz azokkal a területekkel, ahol kevés a férfi, mint például a tanári pályán.

A szakértő szerint nincsenek elnyomva a nők Spanyolországban, a kérdés így másról szól.

„Nem gondolom, hogy ez a nők rossz vagy éppen jó megítélésének a kérdése lenne, sokkal inkább az, hogy milyen ideológia dominálja gyakorlatilag a baloldali liberális kormányok tevékenységét ma az Európai Unióban. És ha az egyik pillére ennek az ideológiának a migránspártiság, akkor a másik pillére egészen biztosan ez a genderőrület, az LGBT és egyéb mozaikszavakkal jellemezhető közösségnek a politikai, ideológiai nyomásgyakorlása a politikai döntéshozatalra. És úgy látjuk, hogy most Spanyolország az, ahol egy újabb példával jelentkezett ez az ideológiai nyomulás” – fejtette ki Kovács Attila.

Az Európai Unió Bírósága korábban kimondta egy határozatában, hogy a nők abszolút előnyben részesítése szembemegy az uniós jogszabályokkal.

„Spanyolországban egy baloldali kormány van, amely a baloldali ideológiákat megpróbálja megvalósítani, akár az oktatásban, akár a kultúrában. Újra akarják írni a történelmet, és megpróbálják azt a keresztény, Spanyolországban katolikus hagyományt, ami az országra jellemző és még széles körben azért jelen van, megpróbálják visszaszorítani. Ezek az intézkedések is ebbe a sorba illenek, és sajnos úgy tűnik, hogy nem is az utolsók. A baloldali spanyol kormány próbál itt még továbbmenni. Az ideológiai kérdések kihegyezése nyilván eltereli a figyelmet arról, hogy az eurózóna déli részeként Spanyolország növekedése az elmúlt tíz évben viszonylag alacsony volt” – ismertette Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

A spanyol kormány elfogadta a tervezetet,

már csak a parlamenti szavazás van hátra. Elemzők szerint a kormány számíthat a többség támogatására, így a baloldali kormány az egyetemekre is beviszi a baloldali ideológiát, vagyis politikai alapon szerveződik majd a spanyol felsőoktatás.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még