×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

„A Ferrarinak addig is remek pilótái voltak, aztán kaptak egy legendát” – megnéztük a Schumacher-filmet

 

Nehéz érzelmek nélkül végignézni a Michael Schumacherről készült, a Netflixen már elérhető dokumentumfilmet, pedig közel nyolc év telt el a súlyos síbaleset óta. Ritka archív felvételek és a kortársak visszaemlékezései segítségével a film bepillantást enged a hétszeres Forma–1-es világbajnok páratlan versenyzői karrierjébe; magánéletét pedig felesége Corinna és két gyermeke, Gina és Mick elbeszélésében, kuriózumnak számító családi videók segítségével mutatják be az alkotók.

Michael és Corinna Schumacher a Forma-1-es paddockban, 1994-ben (forrás: Imago/Netflix)

Sem az autósportok – különösen a Forma–1 vb-sorozat – iránt érdeklődők, sem a Michael Schumachert „csak” kiemelkedő sportolóként ismerő semleges nézők nem lesznek csalódottak, ha megnézik a két német rendező-producer, Vanessa Nöcker és Benjamin Seikel 1 óra 52 perces alkotását. Sőt valószínű, hogy némi gondolkozás után, titokban könnyeket elmorzsolva fognak tudni felállni a karosszékből a film után.

A Schumacher-sztori mindvégig két szálon fut, amelyek szorosan összefonódnak egymással.

Az egyik a „kerpeni titán” autóversenyzői karrierje: a rögös, lemondásokkal teli gokartos évektől kezdve a Forma–1-es bemutatkozásig (Belga Nagydíj, 1991), majd a Benettonnal és a Ferrarival elért sikerekig. Megtudhatjuk, milyen nyomasztó elvárások mellett vált Michael Schumacher húzóemberré, az olasz csapat „motorjává”, mire ötödik próbálkozásra sikerült megszereznie a világbajnoki címet a Ferrarival 2000-ben a Japán Nagydíjon. A háttérben zajlott eseményeket olyan neves kortársak – csapatvezetők, barátok és riválisok – színesítik olykor humoros visszaemlékezésekkel, mint Flavio Briatore, Jean Todt, Bernie Ecclestone, Damon Hill, Mika Häkkinen, David Coulthard vagy az egykori csapattárs, Eddie Irvine.

A sportember Schumacher lényegét mind közül talán Richard Williams F1-es szakíró ragadja meg legjobban, amikor elmondja:

„A Ferrarinak addig is remek pilótái voltak, de 1996-ban kaptak egy legendát. Schumacher mindent megváltoztatott, és új szintre emelte a gárdát.”

Miután 2000-ben visszavezette a Ferrarit a bajnokok közé, Schumacher „felszabadultan vezetett; úgy érezte, törlesztette a tartozását” – fogalmaz Williams. Ennek a megkönnyebbülésnek, valamint Schumacher páratlan fókuszáltságának tudható be, hogy a következő években újabb négy világbajnoki címet zsebelt be, ezzel – az ’50-es években versenyzett argentin legendát, Fangiót túlszárnyalva – a sportág történetének legeredményesebb versenyzőjévé vált.

A film során a háttérben végig ott húzódik a versenypályák könyörtelen harcosának a másik, sokkal emberibb profilja: a szerető férjé és példás családapáé.

Együtt mosolygunk Corinna Schumacherrel a vicces történeteken, és mosolygáson kapjuk magunkat az önfeledt családi videók láttán is. Gyermekei, Gina Maria és Mick (utóbbi egyébként idén mutatkozott be a száguldó cirkuszban) szeretetteljesen emlékeznek vissza a gyermekkorukra. Például arra, mennyire örültek, amikor apjuk egy-egy fárasztó versenyhétvége vagy tesztelés után, hullafáradtan hazaért, mégis órákig játszott még velük svájci otthonukban.

A kijózanító valóságra – arra, hogy a 2013-as síbaleset során súlyos koponyasérülést és agyi traumát szenvedett Michael Schumacher továbbra sem élhet teljes életet – Corinna záró mondatai ébresztik rá a nézőt.

„Eddig Michael vigyázott ránk, mindig. Most mi vigyázunk Michaelre”.