logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ha ítéletet hirdet a FIFA: erre számíthat az MLSZ az angolok elleni meccs után

| Szerző: hirado.hu
A szeptember 2-án lejátszott Magyarország–Anglia világbajnoki selejtező mérkőzés nem csupán a végeredmény, hanem az utózöngéi miatt is emlékezetes marad. Az angolok egészen a FIFA-nál panaszolták be a magyarokat a hazai ultrák viselkedése miatt. De vajon milyen büntetésre számíthat a Magyar Labdarúgó Szövetség egy kizárólag kisebb szurkolói csoport nem a futballpályára illő cselekedetei miatt? A hirado.hu dr. Borbély Zoltán ügyvéd, sportjogász segítségével próbálta kielemezni a lehetséges következményeket.

 

Az objektív felelősség problémája

Még mielőtt bárminemű elemzésbe belefognánk, a legfontosabb máris az elején leszögezni:

a sportjogi szabályozás kivételesen szigorú, gyakorlatilag nem biztosít kimentési lehetőséget az elkövetőnek.

A szabályozásban alkalmazott – és jól ismert – objektív felelősség szinte minden esetben igazságtalan, a mérkőzést rendező szövetségre pedig iszonyúan nagy sportjogi felelősség hárul.

Dr. Borbély Zoltán ügyvéd, sportjogász a hirado.hu-nak  kifejtette: mindezt valamelyest ellensúlyozni lehetne egyfajta „magatartási kódex” létrehozásával. A kódex pontosítaná a rendező szövetség számára, hogy a különböző szabálysértésekért mekkora lenne a kiszabható büntetési tarifa, emellett a lehetséges büntetést enyhítő körülményeket is kínálna számára.

„Ha a mérkőzést rendező megszegi a kódexben foglalt pontokat, egyértelmű legyen számára, mi a kiszabható büntetés. Viszont neki emellett lehetősége nyílna a konkrét szabályszegőket is számon kérni a saját előírásainak megfelelően. Ha megteszi, akkor büntetése enyhíthető lehet, vagy legvégső esetben akár el is maradhat” – mondta a szakember.

Mire számíthat a magyar szövetség?

A legfontosabb tény, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) az MLSZ büntetlen előéletűnek számít, ami lényegesen enyhíti a kiszabható büntetés súlyosságát.

„Elsőre itt nem kell jövőbeni zárt kapus mérkőzésekre számítani, a legvalószínűbb a szektorbezárás és a pénzbüntetés, a szankciók fokozatosságának elvét követve. Az ügy legnagyobb kérdése, hogy a vizsgáló bizottság bizonyítani tudja-e a tömeges rasszizmust a mérkőzésen. Ha igen, akkor el lehet kezdeni izgulni, ugyanis abban az esetben a zéró tolerancia elvét alkalmazza majd. Viszont a pohárdobálás és a tűzijáték önmagában még nem rasszizmus” – emelte ki lapunknak a sportjogász.

A hazai futballban nincs kollektív büntetés

A hazai labdarúgó-szövetség fegyelmi irányvonala elutasítja a kollektív bűnösséget, a hazai stadionokban a szabályszegőket személyenként azonosítja és amellett, hogy komoly anyagi büntetést róhat ki rájuk, ki is tilthatja őket a helyszínekről, büntetőeljárás kezdeményezése nélkül. A sportesemények látogatásától való eltiltásra már a BTK is lehetőséget ad.

A MLSZ számára mindenképpen enyhítő körülmény, hogy a történtek után azonnal nyilvánosságra hozta, hogy kőkeményen fellép a beazonosított ultrákkal szemben.

Dr. Borbély Zoltán szerint: „Ha bármilyen büntetést kap a szövetség egy szurkoló magatartása miatt, automatikusan regresszálja, behajtja a károkozón. Ez egy korrekt eljárás, hiszen nem egy kollektív büntetésről van szó, amelynek nincs helye a sportjogban. Ennek fényében Boris Johnson brit miniszterelnök nyilatkozata – amelyben a magyar szurkolókat egy emberként tekinti bűnösnek az angolok elleni mérkőzésen – erősen igazságtalan.”

A FIFA pár nappal ezelőtt már hivatalosan is bejelentette, hogy elindította a vizsgálatot az ügyben. Arról, hogy mikor születik meg az ítélet, egyelőre nincsenek információink. Dr. Borbély Zoltán szerint azonban nem kell majd sokat várni, hiszen egy büntetés annál hatékonyabb, minél gyorsabban életbe lép, ráadásul azonnal végrehajtható, ugyanis a fellebbezésnek nincs halasztó hatálya.

Amennyiben azonban a MLSZ számára elfogadhatatlan szankció születik, a szövetség, ahogy már korábban tette azt az UEFA ítélete ellen is, bizonyára fellebbez majd.

S ha már itt tartunk, mindenképpen meg kell említenünk, hogy az angolok Eb-botrányai kapcsán – főként a döntőben történt kiábrándító incidensek miatt – máig nem hirdetett ítéletet az európai testület.

Lapunk megkereste az UEFA illetékeseit az Angol futball-szövetség elleni ítélethirdetés idejével kapcsolatban, cikkünk megjelenéséig azonban nem kapott választ.


A lengyelek sem úszták meg, egy állítólagos csipkelődés után rasszizmus miatt vizsgálódik a FIFA az ők esetükben is. 

Az angol válogatott panaszt nyújtott be a Lengyelország-Anglia meccs után az angol szövetségnek, ebben sérelmezték, hogy Kamil Glik megcsípte Kyle Walker nyakát.

Az első félidő végén alakult ki egy kisebb csetepaté, amelyben Kamil Glik heves szóváltásba keveredett több angol játékossal, akik sérelmezték, hogy a lengyel védő megcsípte Kyle Walker nyakát – írja a Nemzeti Sport. Glik és Maguire is sárga lapot kapott. A meccs után az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate és a csapatkapitány, Harry Kane is elmondta, hogy az esetről jelentést nyújtottak be az angol szövetség felé.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még