×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A halálba menekült egy férfivá operált belga nő

 

A világ egyik legliberálisabb törvénye sem volt elég megengedő, ezért tovább enyhítettek a nemváltás szabályozásán Belgiumban. Most már a transznemű személyek orvosi vélemény nélkül, egyszerű közigazgatási eljárás igénybevételével változtathatnak nemet és keresztnevet.

 

Kiskorúak részére is lehetővé teszik a nemváltást, gyakorlatilag bármilyen nehézség nélkül. Tizenkét éves koruktól kezdődően a belga gyerekek önállóan kérhetik nevük megváltoztatását, 16 éves kortól pedig „végleges”, hivatalos dokumentumokban is feltüntethető nemváltást kérvényezhetnek – írta az Origo.

Belgiumban 2020-ban a koronavírus-járvány ellenére 414 személy váltott nemet.

A társadalombiztosítás által finanszírozott nemváltás, és általában véve a transzidentitás kérdése egyre erőteljesebben jelenik meg a belga LMBTQ ideológusainak radarján.

A teljesen liberalizált belga LMBTQ-jogokat követően egy újabb „terület”, a nemváltás került a genderérzékenyítés fókuszába, és egyáltalán nem lehet tudni, hogy hol áll meg ez a folyamat.

A nemváltás egyik legdrámaibb példája Nathan (Nancy Verhelst) tragédiája.

A Brüsszelben nőként született Nancy Verhelst mindent elkövetett annak érdekében, hogy férfivá váljon. A nemváltoztatást Nathanon az akkori szabályoknak megfelelően három lépésben hajtották végre: a hormonkezelést melleinek leoperálása, majd nemi szervének műtétje követte.

A műtétek után Nathan elégedetlen volt az eredménnyel, de többszöri műtétet követően sem sikerült a helyzetén javítani. „Arra készültem, hogy majd (férfiként) fogok hódítani, de amikor először megláttam magamat a tükörben, nem szerettem az új testemet” – mondta.

Nathan csalódottságában a Belgiumban 2012-ben legalizált eutanázia eljárással élt, és bár először kérését elutasították, végül a nemzeti eutanázia bizottság elviselhetetlen pszichikai szenvedésre hivatkozással engedélyezte, hogy beadják a halálos injekciót Nathannak.

A belga állam megengedte, hogy tulajdonképpen megölje magát. A nyolc évvel ezelőtti tragédiáról egyre többet beszélnek most Belgiumban.

A világ egyik legliberálisabb törvénye sem volt elég megengedő, ezért tovább enyhítettek a nemváltás szabályozásán Belgiumban.

Most már a transznemű személyek orvosi vélemény nélkül, egyszerű közigazgatási eljárás igénybevételével változtathatnak nemet és keresztnevet.

A címlapfotó illusztráció.