×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Politikai korrektség: igen az All Blacksre, nem az All Whitesra?

 

Megváltoztathatják az új-zélandi férfi labdarúgó-válogatott All Whites (teljesen fehérek) becenevét, mert azt többen is túl rasszistának tartják. Érdekesség, hogy a férfi rögbicsapat elnevezése All Blacks (teljesen feketék), ám ez nem ütötte ki a biztosítékot az imént említett futballcsapatot rasszistának bélyegzőknél.

Az új-zélandi férfi labdarúgócsapat fontolgatja a becenevük megváltoztatását, mert attól tart, hogy az All Whites név miatt rasszistának bélyegezhetik az együttest. Ezért a labdarúgó-szövetség a „kulturális befogadás” minden aspektusát áttekintve felülvizsgálja a kifejezést, a szurkolók és a korábbi játékosok szerint azonban a „politikai korrektség túllépett az őrület határán” és „teljesen nevetséges” – számolt be róla a Daily Mail. 

A csapat beceneve (teljesen fehér) ugyanis a fehér mezre utal. Így van ez a rögbicsapatnál is, akik az All Blacks becenévre hallgatnak, mely elnevezést szintén a csapatfelszerelés miatt ragasztották rájuk.

Ezek mellett még számos új-zélandi nemzeti együttes hasonló elnevezést visel. A férfi kosárlabdacsapat például a Tall Blacks (magas feketék), míg a jégkorong-vélogatottak mindkét nem esetében a Black Sticks (fekete botok) becenevet kapták.

A legendás új-zélandi csatár, Vaughan Coveny, aki továbbra is az All Whites legjobb góllövője, azt mondta, hogy értetlenül áll a lépés előtt, mivel a névnek, amely Új-Zéland 1982-es első világbajnoki szereplése óta használatos, nincs semmilyen faji felhangja.

Én egy kicsit hagyománytisztelő vagyok, sok éven át játszottam ott, és meglepett, hogy ezt akarják tenni. Eléggé érthetetlen számomra, hogy miért akarják ezt az utat választani” - mondta Coveny a The Age című lapnak.

Vajon akkor az All Blackst is lecserélik? Miért kell megváltoztatni? Ez már évek óta így van. Ez a történelemről szól, a sportról és arról, hogy milyen messzire nyúlik vissza

– tette hozzá.

Jason Pine sportközvetítő szintén célba vette az Új-Zélandi Labdarúgó Szövetséget, és „teljesen nevetségesnek” nevezte a sokszínűségre való törekvésüket.

Az All Whites egy szurkolói becenév, amely kizárólag a mez színén alapul” – írta a Twitteren, majd hozzátette: „Ez olyan, mint a Boston Red Sox. Nekik piros zoknijuk van. Az All Whites-nak fehér felszerelése van. Ennyi”.

Címlapfotó: Twitter