Minden afgán menekültet befogadna a francia zöldek köztársaságielnök-jelöltje

 

„Nem több mint néhány tízezer ember” – ezzel érvelt egy hétfői televíziós műsorban Yannick Jadot, Franciaország egyik legerősebb és legbefolyásosabb pártja, a zöld EELV képviselője és köztársaságielnök-jelöltje, aki felszólított az afgán menekültek korlátlan befogadására. Kifejtette: pártja feltétel nélkül támogatja a Franciaországban menedéket kereső afgánokat.

Tatvan, 2021. augusztus 18. Fiatal afgán férfiak a törökországi Tatvan közelében 2021. augusztus 17-én. A férfiak azt állítják, hogy az afgán hadseregből szöktek meg Iránon keresztül (Forrás: MTI/AP/Emrah Gürel)

Az RMC rádióadó és a BFMTV közös, reggeli adásában az afganisztáni helyzetről és a tálibok fenyegetése alatt élő lakosság sorsáról kérdezték a zöld politikust – írja a Valeurs Actuelles (VA). A jövőre sorra kerülő köztársaságielnök-választáson a zöldek jelöltjeként induló politikus nem rejtette véka alá elkötelezettségét a menekültek befogadása mellett: „Tárgyalunk azokkal, akik Kabulban hatalmon vannak? Igen (…), hogy lehetővé tegyük azon nők, lányok, férfiak korlátlan evakuálását, akiket fenyegetés ért”.


Megnyugtatásnak szánva hozzátette: „néhány tízezer” emberről lesz szó, nem többről. Szerinte a menekültek nem azonnal érkeznek Afganisztánba, hanem először Tádzsikisztánban, Iránban és Pakisztánban keresnek majd menedéket.

Mint arról a VA beszámol, Jadot már előre körvonalazta, hogy szerinte mit fognak ellene politikai ellenfelei, többek között a Rassemblement National elnöke, Marine Le Pen és Xavier Bertrand. Szerinte majd az hangzik el, hogy ezek az emberek nem áldozatok és hogy fenyegetést jelentenek.

Nem véletlen, hogy Jadot ezt a két politikust emlegette: Bertrand konzervatív jobboldali jelöltként, Le Pen radikális jobboldaliként indul jövőre az államfői posztért, Jadot tehát az elnökválasztási kampány egy korai szakaszában igyekszik az afgán menekültek kérdéséből politikai tőkét kovácsolni.

A politikus nem mulasztotta el, hogy érvelése során kitérjen az afganisztáni „nők és homoszexuálisok” helyzetére is.